5. avgust 2024 19:02

Zoran Anđelković: Upad u pošte nastavak terora, naći ćemo načine da pomognemo našem narodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Anđelković: Upad u pošte nastavak terora, naći ćemo načine da pomognemo našem narodu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije” Zoran Anđelković, izjavio je da je današnjim upadom tzv. kosovske policije u devet poslovnica Pošte Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije nastavljen sistematski teror nad srpskim većinskim stanovništvom u tim opštinama.

Anđelković je naveo da je tzv. kosovska policija upala u poslovnice Pošte Srbije Lešak, Zubin Potok, Leposavić, Sočanica, Banjska, Zvečan, Kosovska Mitrovica 1, Kosovska Mitrovica 2 i Kosovska Mitrovica 3 i da su priveli direktora radne jedinice na KiM Ivana Milojevića i njegove saradnike, sa nalogom da se svi ponovo sutra jave na dodatno saslušanje.

V.d. direktora JP "Pošta Srbije" je naveo da je razgovarao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i direktorom Radne jedinice „Kosovo i Metohija” Ivanom Milojevićem i istakao da će "Pošta Srbije", ukoliko se zatvore njene poslovnice, preduzeti sve neophodne korake i naći načine da i dalje bude na usluzi i pomogne našem stanovništvu na KiM i pobrine se za socijalni status 256 zaposlenih i njihovih porodica.

Anđelković je naglasio da ovaj čin predstavlja najbrutalnije nasilje, kršenje međunarodnog i osnovnih ljudskih prava, ugrožavanje bezbednosti zaposlenih i korisnika i apelovao na sve međunarodne institucije da odlučno stanu na put novom bezumlju, saopštilo je Javno preduzeće "Pošta Srbije".

"Režim Aljbina Kurtija već duže vreme sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji kao sveobuhvatni plan različitih metoda pritisaka, pretnji i ucena, sa ciljem da se zastraše Srbi, na Kosovskom pomoravlju juče, danas u sve četiri opštine na Severu Kosova i Metohije upadom sa dugim cevima, uz podršku zemalja Kvinte", naveo je Anđelković.

Ukazao je da je reč o novom nezapamćenom teroru nad srpskim narodom, pojedincima i privrednim subjektima koji su od interesa za život srpskog naroda na KiM, uz ranije ukidanje dinara i platnog prometa, prethodne napade na Banku Poštanska štedionica i sada na Poštu Srbije, na srpski narod i sve ono što predstavlja okosnicu iole normalnog života za Srbe na KiM.

"Ovo je poslednja u nizu jednostranih akcija koje ruše sporazume postignute u okviru dijaloga i sprečavaju proces normalizacije odnosa. Oni ne samo da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština i pomognu da srpski narod normalno živi, već poništavaju sve dogovore nasiljem i dugim cevima", istakao je Anđelković.

Kako je naveo, cilj je očigledno proračunat, usmeren ka izazivanju ponovnog ratnog sukoba i, takođe, u direktnoj je suprotnosti sa Akcionim planom dogovorenim u dijalogu još 2015. godine, koji predviđa da će se pitanje poštanskih usluga rešavati u kasnijoj fazi dijaloga.

Anđelković naglašava da svi ovi akti imaju za cilj dalji pritisak, proterivanje i etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

"'Pošta Srbije' kao javna institucija od značaja za građane i na Kosovu i Metohiji, usluge pruža u skladu sa svim važećim propisima i ostaće posvećena pružanju kvalitetnih usluga, uprkos ovim napadima. Ovaj događaj izaziva veliku zabrinutost među srpskim narodom i zahteva hitnu pažnju i delovanje međunarodne zajednice u cilju zaštite i očuvanja mira u regionu", rekao je Anđelković.