24. januar 2023 22:10

Stašević Karličić: Klinika za psihijatrijske bolesti prolazi kroz pokušaj destabilizacije, može da me smeni samo Vlada

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Andrei_R, ilustracija

BEOGRAD - Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” trenutno prolazi kroz pokušaj destabilizacije, čija je namera otežavanje sprovođenja zakona, procedura i prava lica sa mentalnim smetnjama, rekla je v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ dr Ivana Stašević Karliičić.

U intervjuu Danasu, na pitanje da li će podneti ostavku što je od septembra prošle godine glavni zahtev zaposlenih koji su u štrajku, ona je istakla da samo Vlada Srbije može da je smeni.

Takođe, odbila je da komentariše to što je ministarka zdravlja Danica Grujičić predložila je da bude smenjena,

Stašević Karličić je, govoreći o trenutnoj situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi, rekla da 97 odsto zaposlenih u Klinici u poslednja četiri meseca trpi pritiske i pretnje od nekolicine ljudi od ranije poznatih organima gonjenja, dokumentovano korumpiranih, nasilnih prema pacijentima i zaposlenima, sklonih falsifikovanju dokumentacije, kršenju radne discipline i profesionalne etike.

"Protestuje nekolicina zaposlenih koji, kako i sami navode, u poslednjih 20 godina, nakon sličnih nereda, odlaze u Ministarstvo zdravlja i tako smenjuju direktore. Vlada Srbije odlučuje o imenovanju i razrešenju direktora zdravstvenih ustanova", tvrdi Stašević Karličić.

Istakla je da je Klinika podnela krivične prijave protiv svih zaposlenih i ostalih aktera događaja, koji su kršili zakone tokom prethodnog perioda.

U međuvremenu, navodi, prošireni kolegijum načelnika 14 organizacionih jedinica i uprave Klinike, jednoglasno je osudio dosadašnje aktivnosti svih zapolsenih tokom pokušaja pravljenja nereda, a Etički odbor ustanove javno je osudio istupanje četiri lekara koja su učestvovala u prethodnim četvoromesečnim destruktivnim aktivnostima, što je, takođe, prosleđeno Lekarskoj komori i Ministarstvu zdravlja na dalje postupanje.

Što se kvaliteta rada tiče, Stašević Karličić kaže da o tome govore žalbe i primedbe zaštitniku prava pacijenata kojih gotovo i da nema.

"Prošle godine nije bilo žalbi, dok je u 2021.godini postojala jedna, koja je proglašena neosnovanom, 2020. godine nijedna, 2019. godine jedna koja je proglašena neosnovanom", kaže Stašević Karličić.

Ona navodi da je Ministarstvo zdravlja je u samo poslednja dva meseca izvršilo čak 14 ciljanih inspekcijskih kontrola čiji su svi nalazi bili pozitivni, uz konstatovanje visokokvalitetnog i stručnog postupanja menadžmenta, lekara i ostalih zaposlenih na Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

Dodala je i da su se i u trenutku davanja intervjua vršile još tri dodatne ciljane inspekcijske kontrole Ministarstva zdravlja.

"Rukovodstvo Klinike i dalje ostaje na putu najviših standarda lečenja, za šta smo dobili i pohvalu od svetski priznatog psihijatra dr Stefana Štala, prilikom njegove posete našoj Klinici", poručila je Stašević Karličić.