7. avgust 2024 20:57

Vučić: Protesti imaju za cilj da me smene i da spreče razvoj Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

VRBAS  - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je deo građana iskreno zabrinut zbog kopanja litijuma, ali da je istinski cilj tih protesta da skinu njega sa vlasti, kao i da daju podršku pojedinim stranim silama koje ne žele da se Srbija ubrzano razvija i napravi značajnu razliku u odnosu na druge zemlje regiona.

Vučić je na RTS-u rekao da je veoma važno da tim zabrinutim ljudima govore šta je istina, a šta nije.

„Neće biti kopanja još dve godine. Potpuno je besmislena cela priča i podizanje panike. Neko drugi to radi. Šta ne prihvataju da razgovaramo, ponudio sam razgovor, ponudio sam razgovor u Narodnoj skupštini, čak i referendum, da biraju da li će na teritoriji Loznice ili cele Srbije”, rekao je Vučić.

Service Photo Gallery

Kako je rekao, ponudio je već mnogo puta ljudima u Loznici da razgovara sa njima.

U obilasku sa predsednikom Vučićem su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednica pokrajinske Vlade Maja Gojković, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Železnička stanica "Vrbas Nova" nalazi se sa desne strane brze pruge Novi Sad – Subotica.

Intext service Video

Nova stanična zgrada ima prizemlje i jedan sprat, ukupna bruto površina ovog objekta je oko 517 kvadratnih metara.

Od Beograda do Subotice za sat i 10 minuta već u novembru

Predsednik Srbije izjavio je večeras da će već u novembru moći da se stiže od Beograda do Subotice za sat i deset minuta.

"Biće gotova do 1. decembra, u stvari pruga je već, rekao bih, gotova, još su detalji neki ostali da se urade. Ostaje nam probna vožnja, nadzor da uradi svoje. Mi očekujemo do Dana prisajedinjenja (Vojvodine Srbiji), dakle 20. do 25. novembra, najkasnije da pruga bude otvorena. Dakle, za tri meseca imamo otvorenu prugu Beograd Subotica i Novi Sad Subotica, što je velika stvar za našu zemlju, velika stvar i za Vrbas", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje RTS da li će brza pruga biti otvorena do 1. decembra.

Vrbas će biti, dodao je, centralna stanica između Novog Sada i Subotice.

Intext service Video

"Koliko to znači našim ljudima, čini mi se da se vide i po liniji Beograd-Novi Sad, a od Beograda do Subotice za sat i deset minuta moći ćemo da stižemo", rekao je Vučić.

Voz na pruzi Novi Sad – Subotica ići će 200 km/h, brže nego u Mađarskoj

Predsednik Srbije izjavio je da će danas brzi voz na pruzi Novi Sad – Subotica ići gotovo sve vreme 200 km/h, brže nego u Mađarskoj, gde će se ubrzati od 160 km/h.

„Moći ćete sve vreme da uživate u našoj prelepoj ravnici, u pogledu na nju. Srećan sam kako izgledaju koloseci, cela ova elektrificirana mreža. Divno izgleda, ponosan sam na našu zemlju. Mi ćemo da probamo da idemo 120 i 160 od Leskovca i Grdeličke klisure ka Preševu, što je za nas važno i 120 do Dimitrovgrada. Dovoljno brzo da stignete i do Sofije i do Istambula, gde ni kolima nema brže. Za tri meseca, sednete u Beogradu i pravac Subotica”, rekao je Vučić tokom obilaska završnih radova na Železničkoj stanici Vrbas.

Na pitanje koliko gradnja brzih pruga utiče na razvoj zemlje, Vučić je odgovorio da ljudi koji su fer će priznati da je ovo sada druga zemlja.

„Pogledajte, mi ćemo uskoro završiti i do Požege auto-put, za mesec, mesec i po dana će biti auto-put do Valjeva, brza saobraćajnica do Loznice za samo tri meseca. Slijepčević-Badovinci, Sremska Rača-Kuzmin brza saobraćajnica. Uskoro će do Vrnjačke banje da bude auto-put i to najširi u ovom delu Evrope. To je sve ono što smo zajednički radili i uskoro će svaki čovek moći da vidi i uživa u tome. Svaki čovek će moći da kaže da je bio deo toga”, rekao je Vučić.

Plan je da se cela Vojvodina premreži železnicom, ovo je sada druga zemlja

Predsednik Srbije obišao je večeras završne radove na železničkoj stanici "Vrbas Nova" i istakao da će se od Beograda do Subotice stizati za sat i deset minuta.

"Ovo je velika stvar za našu zemlju i Vrbas i posebno sam ponosan na ovaj projekat. Vozovi će ići 220 kilometara na sat, a od Beograda do Subotice će se stizati za sat i deset minuta", naveo je Vučić na instagram profilu @budućnostsrbijeav.

On je dodao da sve ovo mnogo znači, a plan je, kako kaže, da se cela Vojvodina premreži modernom železnicom.

"Ovo je sada potpuno druga zemlja. Sve što smo radili, uskoro će da se vidi i svaki čovek će moći da kaže da je bio deo toga i da je stvarao. Ovo je nešto što radimo za istoriju, a koliko volimo svoju zemlju, pokazujemo rezultatima koje smo postigli", naveo je Vučić.

Priština hoće pre američkih izbora da isprovocira sukobe

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Priština želi da iskoriste priliku i pre američkih izbora isprovocira sukobe na Kosovu i Metohiji, kako bi uvukli Srbiju u sukob sa NATO-om.

"I nemajte nikakve sumnje da im je to jedan od ciljeva i glavni cilj. Zato što znaju da posle decembra pitanje je kako i na koji način će moći da reaguju i šta će moći da, koliko će moći da provociraju", rekao je Vučić za RTS u Vrbasu, gde obilazi završne radove na železničkoj stanici "Vrbas Nova", na pitanje novinara da prokomentariše najave Prištine da će otvoriti most na Ibru i proteste Srba zbog toga.

Intext service Video

Dodao je da Prištinu ne interesuje dijalog i da im je jasno da međunarodna situacija u svetu ubrzava procese za koje su u Prištini mislili da će biti ograničeni ili limitirani.

"Videli ste vrlo oštro, jasno i nedvosmisleno upozorenje (Ričarda) Grenela, koji će svakako biti jedan od vrlo bliskih saradnika mogućem budućem predsedniku Trumpu. Ali i da se to ne dogodi, nisam siguran da i današnja, a i eventualna ili potencijalna buduća demokratska vlada u SAD želi da trpi i toleriše dugo vremena ovakvo ponašanje", ocenio je Vučić.

Čudesan gol vaterpolista, verujem da će oni i košarkaši osvojiti medalju

Predsednik Srbije zahvalio je večeras srpskim vaterpolistima koji su izborili plasman u polufinale Olimpijskih igara u Parizu pobedom nad reprezentacijom Grčke i dodao da veruje da će oni i košarkaši osvojiti medalju.

"Gledao sam danas poslednje dve četvrtine. Koliko sam bio tužan i nervozan kada su Grci dali gol šest sekundi pre kraja, toliko sam bio srećan kada su naši postigli gol dva sekunda pre kraja. Bio je čudestan", rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da mu teško padaju pehovi i neuspesi srpskih sportista, jer zna koliko su svi momci i devojke truda uložili i koliko su se borili kako bi osvojili odličje na Olimpijskim igrama.

"Rekao je jedan vaterpolista, rintali smo kao konji celo leto - i zaslužili su ovo. Ja verujem u njih i u košarkaše i verujem da će nam doneti medalju. Hvala im na ovoj ogromnoj radosti", rekao je Vučić.

Ne zaboravljamo zločin na Petrovačkoj cesti, u Hrvatskoj se ništa nije promenilo

Predsednik Vučić izjavio je večeras da Srbija nikada neće zaboraviti zločin na Petrovačkoj cesti i naglasio da je važno da se Srbija seća zločina koje su neki u njeno ime počinili, ali i brojnih počinjenih protiv srpskog naroda, a da se Hrvatskoj tim povodom ništa nije i neće promeniti.

Vučić je to izjavio prilikom obilaska završnih radova na železničkoj stanici Vrbas Nova, na pitanje novinara da prokomentariše to što Hrvatska i dalje nije reagovala po optužnici Srbije za odgovorne.

"Neće nikada da reaguju zato što je dozvoljeno ubijati Srbe. Ništa se tu nije i neće promeniti. Zato je s naše strane važno da mi to ne zaboravljamo, da radimo svoj posao, poštujući tuđe žrtve, ali poštujući i svoje žrtve. Sećajući se zločina koje su neki u naše ime počinili, ali i brojnih zločina počinjenih protiv našeg naroda", rekao je Vučić.

On je dodao da je važno da Srbija pokaže poštovanje prema svim žrtvama, ali i da ima jasnu viziju o napretku.