8. avgust 2024 15:04

Kosovska Mitrovica: Prekrečene srpske zastave blizu mosta na Ibru, na mostu postavljeni kamioni za merenje opterećenja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

KOSOVSKA MITROVICA - U severnom delu Kosovske Mitrovice, u blizini mosta na Ibru radnici su prekrečili oslikane srpske zastave, a tom prilikom privedeno je i nekoliko osoba koji su se pobunili zbog toga, javlja dopisnik Tanjuga.

Intext service Video

To se dogodilo oko 11 časova, a prilikom hapšenja takozvana kosovska policija je bila nasilna.

Među privedenima su lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i još jedan muškarac srpske nacionalnosti.

Intext service Video

U međuvremenu, povodom najnovijih dešavanja, ispred policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici okupili su se građani, kao i predstavnici Srpske liste.

Service Photo Gallery

Na mostu na Ibru postavljeni kamioni za težinsko opterećenje mosta

Na mostu na Ibru koji razdvaja južni i severni deo Kosovske Mitrovice trenutno su parkirana tri kamiona kojima se proverava težinsko opterećenje mosta, a povodom sve češćih najava Prištine da će most biti otvoren za saobraćaj, javlja dopisnik Tanjuga.

Na samom mostu razvučeni su kablovi i instrumenti koji mere izdržljivost, odnosno mogućnost da se most otvori za saobraćaj.

Intext service Video

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, naseljen uglavnom Srbima. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.

Durmiši: Proverava se stabilnost mosta na Ibru,radimo u koordinaciji sa Kforom

Zamenik ministra za infrastrukturu privremenih prištinskih institucija Hisen Durmiši izjavio je danas da se završava proces ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i da se to radi u koordinaciji sa Kforom.

On je medijima u Kosovskoj Mitrovici rekao da nakon završetka tog procesa očekuju izveštaj od ugovorne kompanije da li je most stabilan za saobraćaj vozila.

"U roku od dva-tri dana očekujemo konačni izveštaj", rekao je Durmiši.

Pre dva dana Kfor je saopštio da je stav te misije jasan i dosledan, kao i da sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici moraju da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Dvojica Srba puštena nakon privođenja, završena protestna šetnja

Protest građana severnog dela Kosovske Mitrovice završen je nakon što su se okupljeni prošetali od policijske stanice do spomenika Kneza Lazara u centru grada.

Intext service Video

Prethodno, građani su se okupili ispred policijske stanice nakon što su privedeni lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i funkcioner te stranke Stefan Veljković, jer su se pobunili što su radnici prekrečili srpske zastave oslikane na zidu nedaleko od mosta na Ibru, koji razdvaja južni i severni deo Kosovske Mitrovice, prilikom čega je takozvana kosovska policija bila nasilna.

Nakon što su pušteni na slobodu Arsenijević i Veljković su se pridružili građanima u protestnoj šetnji i koji su nosili zastavu Srbije i transparent na kome piše "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve".