10. avgust 2024 10:01

Stano: Otvaranje mosta na Ibru rešavati kroz dijalog, a ne jednostranim odlukama

Izvor: TANJUG

Foto: European Commission video

BEOGRAD - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da pitanje otvaranja glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i sva problematična pitanja, mora da se rešava kroz dijalog, a ne jednostranim odlukama.

"Mostovi obično spajaju ljude. Nažalost, sitaucija koju imamo na severu Kosova i u Mitrovici je rezultat velikog broja teških političkih okolnosti. Zato i jesmo stalno govorili da je to eksplozivno pitanje, problematično pitanje, i kao sva problematična pitanja mora da se rešava kroz dijalog. Jer ako imate problem, onda ga rešavate dijalogom, a ne preko jednostranih odluka", rekao je za N1 Stano.

Podsetio je da su prošle nedelje ambasadori Kvinte rekli premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da ne povlači jednostrane poteze i ne otvara most, ali da je on, izgleda, odlučan da to uradi.

"Zato smo rekli, 'ne, to će imati veoma negativne efekte'. Mi molimo vlasti da spreče, i da izbegavaju korake koji će voditi ka većim konfronatacijama i eskalaciji. Jer to šteti ljudima na terenu i šteti i vama, jer je Kosovo pod merama EU i pod nekim merama SAD zbog ponovljenog, dokazanog, povlačenja poteza koji vode ka eskalaciji", naveo je Stano.

EU ne bi podržala nešto u Srbiji što ide protiv standarda o životnoj sredini

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Evropska unija ne bi podržala nešto u Srbiji što ide protiv ekoloških standarda Unije.

Stano je za N1 rekao da je EU svesna svih nelagoda koje su se pojavile u delu populacije vezano za litijum, za projekat Jadar, ali je istakao da je EU zajednica sa verovatno najvišim standardima u svetu što se tiče životne sredine, čiste proizvodnje, čiste energije, čistog recikliranja i rehabilitacije životne sredine.

"To su evropski standardi. I sve što radimo sa Srbijom vođeno je tim standardima, jer Srbija ima obavezu da u toku procesa pridruživanja preuzme te standarde", naveo je Stano.

Prema njegovim rečima, poruka potpredsednika Evropske komisije Miloša Ševčoviča kada je bio u Srbiji da potpiše Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, bila je jasna, a u osnovi memoranduma o strateškom parnerstvu je pravljenje okvira, postavljanje standarda.