11. avgust 2024 00:22

Učesnici protesta nastavljaju blokadu železničkog saobraćaja u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto nastavili su večeras blokadu dve železničke stanice u glavnom gradu, a manje grupe ljudi ostale su na stanicama "Prokop" i "Novi Beograd".

Organizatori su ranije saopštili da je njihov zahtev da se donese zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, a jedan od organizatora predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je večeras da će blokade trajati dok se taj zahtev ne ispuni.

Kako prenose pojedini mediji, u toku je sastanak u Predsedništvu Srbije, na kojem predsednik Aleksandar Vučić sa saradnicima razmatra situaciju povodom protesta i preduzimanja daljih koraka.

Protest pod parolom "Rudnika neće biti" počeo je na Terazijama nešto pre 19 sati, gde su se okupljenima obratili glumica Jelena Stupljanin, predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović, pesnikinja Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Bojković i naučni savetnik Instituta za hemiju životne sredine Dragana Đorđević.

Organizatori protesta su najavili da će obavestiti javnost o novim lokacijama železničkog saobraćaja u Srbiji koje, kako su rekli, planiraju da blokiraju. Saobraćaj u centru grada je uspostavljen, a odblokiran je i saobraćaj na autoputu kod mosta Gazela.

Posle Prokopa blokirana i Železnička stanica Novi Beograd

Posle blokade Železničke stanice "Prokop" deo učesnika protesta protiv iskopavanja litijuma blokirao je i Železničku stanicu Novi Beograd.

Učesnici koji su u koloni koja je prešla preko mosta Gazele ušli su u stanicu i sišli na kolosek gde su preko pruge razvili transparente "Ne damo Jadar" i blokirali saobraćaj.

Intext service Video

Kolonu ka stanici Novi Beograd predvodio je predsednik Udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović koji je rekao da će tu ostati do ispunjenja zahteva. On je rekao da blokada može potrajati dan, dva, ako treba i sedam dana, ako, kako je rekao, vlastima ne treba železnica. Kokanović je rekao i da se od sutra planira blokada još tri do pet tačaka železničkog saobraćaja na više mesta u Srbiji, ali nije rekao gde.

Service Photo Gallery

Inače, jedna grupa učesnika protesta je na stanici Novi Beograd dok je druga na delu gde se pruga račva na dva koloseka.

Kako saznaje izveštač Tanjuga na stanici Prokop, vozovi koji dolaze iz pravca severa idu do Novog Beograda i tu će se okretati, a vozovi koji dolaze iz pravca juga će se okretati na stanici Rakovica.

Sukob vozača sa učesnicima protesta na Gazeli

Tokom protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, večeras je na mostu Gazela došlo do sukoba između vozača automobila i učesnika protesta, kao i do saobraćajne nezgode, u smeru ka Nišu.

Dvojica vozača sukobila su se, kako javlja izveštač Tanjuga, kada je jedan od njih naglo zaustavio vozilo, izašao iz njega i fizički napao vozača automobila koji je bio iza njega. Do fizičkog obračuna je došlo, jer su učesnici protesta blokirali traku ka Novom Beogradu, ali su prelazili i u suprotnu, čime su ometali saobraćaj. Nakon kraćeg obračuna, on ušao je u vozilo i udaljio se sa lica mesta.

Intext service Video

Takođe, na mostu Gazela u pravcu ka Nišu dogodila se saobraćajna nezgodaa, u kojoj su učestvovala dva vozila. Nezgoda se dogodila u smeru ka Nišu, u kojem se saobraćaj usporeno odvija, a u koju učesnici protesta prelaze preko bankine i ometaju saobraćaj.

Protest protiv iskopavanja litijuma održava se večeras u Beogradu, a učesnici su se sa mosta Gazela podelili u dve grupe i blokirali železničke stanice "Prokop" i "Novi Beograd".