12. avgust 2024 16:37

Predstavnici Kancelarije za KiM posetili Novake i obećali pomoć u obnovi kuća

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Kancelarija za KiM

PRIZREN - Zamenik i pomoćnici direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić, Miloš Terzić i Milena Parlić obišli su danas selo Novake nadomak Prizrena gde su juče do temelja izgorele tri srpske povratničke kuće, i najavili da će pomoći u obnovi spaljenih kuća.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, izgorele su kuće Dejana Petkovića i Dragomira i Stanislava Nikolića.

Predstavnici Kancelarije posetili su Novake kako bi razgovarali sa zabrinutim meštanima posle ovog nemilog događaja, ali se i direktno uverili u razmere štete kako bi pomogli porodicama Petković i Nikolić.

Oni su Srbima iz ovog povratničkog naselja preneli da će Kancelarija za KiM pomoći u obnovi spaljenih kuća.

Service Photo Gallery

Tek brzom reakcijom meštana izbegnuta je još veća katastrofa jer je vatra mogla da zahvati i ostale kuće u naselju a vatrogasne službe, prema rečima meštana nisu pravovremeno odgovorile na poziv i prekasno su se pojavile na mestu požara, navodi se u saopštenju.

Iako uzrok požara zvanično nije poznat, sve ukazuje na to da je požar podmetnut i Kancelarija za KiM očekuje od međunarodnih misija koje deluju na prostoru pokrajine da sa najvećom pažnjom pristupe ovom slučaju i utvrde sve okolnosti ovog događaja koji je uznemirio srpske povratnike.

Iz Kancelarije navode da je ovo još jedan u nizu napada na imovinu i živote preostalih povratničkih porodica, koje su više od dve decenije izložene konstantnim napadima na njihovu imovinu, 2020. godine obijeno je deset kuća u ovom naselju, a od 2012. godine krađe su svakodnevne.