14. avgust 2024 13:10

Američka privredna komora u Prištini: Nekoordinisane akcije rizikuju izolaciju Kosova

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

PRIŠTINA - Američka privredna komora u Prištini saopštila je da nedavne akcije koje je preduzela vlada privremenih prištinskih institucija, a koje, kako navodi, nisu koordinirane sa njenim saveznicima i strateškim partnerima, uključujući SAD i članice EU, rizikuju izolaciju tzv. Kosova na međunarodnoj sceni i slabljenje njegove pozicije u važnim pregovorima.

Američka komora dodaje da je posebno zabrinuta zbog izjava glavnih partnera Prištine u vezi sa jenjavanjem entuzijazma za podršku njenom evroatlantskom putu i jačanju, kako je navedeno, "međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama".

"Nedavni neuspeh da se obezbedi članstvo u Savetu Evrope je jasan primer opadanja podrške", navedeno je u saopštenju, a prenosi Koha.

Američka komora navodi da je duboko zabrinuta zbog diskursa koji promoviše vlada u Prištini, a koji doprinosi neprijateljskim osećanjima prema međunarodnim partnerima tzv. Kosova i ističe da svako pogoršanje u ovom aspektu može imati ozbiljne implikacije po njegovu budućnost.

Američka privredna komora Kosova pozvala je vladu privremenih prištinskih institucija da se uključi u dijalog sa međunarodnim partnerima, obezbeđujući tako da sve važne inicijative budu pažljivo koordinisane.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler takođe je 8. avgusta izjavio da su SAD zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine.

"Verujemo da su doveli u opasnost mogućnosti koje smo pomogli Kosovu da stvori", rekao je tada portparol Stej departmenta.

Poslednji u nizu jednostranih poteza Prištine je najava otvaranja glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čemu se protive Srbi na severu KiM, ističući da to ugrožava njihovu bezbednost.

Otvaranju mosta protive se i EU, SAD, KFOR i OEBS, ističući da to treba da bude deo dijaloga.

Najava otvaranja mosta samo je jedan u nizu jednostranih poteza Prištine koji sve više otežavaju život Srba na KiM.

Tzv. kosovska policija uhapsila je 3. avgusta petoricu Srba iz Kosovskog Pomoravlja zbog navodnih ratnih zločina, a samo dva dana kasnije upala je u devet objekata Pošte Srbije na severu KiM i zatvorila ih.

Privremene institucije u Prištini su od 1. februara zabranile upotrebu dinara na KiM, a u maju zatvorile filijale Poštanske štedionice u pokrajini.