16. avgust 2024 14:19

Slobodan Zečević: Obaranje vlasti glavni politički razlog protivljenja iskopavanju litijuma

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da je obaranje vlasti glavni politički razlog opozicionih stranaka koji se protive iskopavanju litijuma i dodao da opozicija misli da će kroz ovu krizu oko litijuma u tome uspeti.

"Nije bitno da li će se rudnik otvoriti ili ne. Važno je da se obori vlast. To je uvek tako. A posle šta će da se radi, to će da se vidi. To je nešto što je u politici manje više jasno", rekao je Zečević za Tanjug.

Intext service Video

On je dodao da opozicione stranke sada vide šansu za sebe i da će pokušati da je iskoriste.

"Šta će biti sa litijumom? To je druga priča. To će rešavati kada dođu na vlast, pa će ga onda razmatrati u nekom novom svetlu", navodi Zečević.

Intext service Video

Zečević ističe da još uvek nema izgrađen stav po pitanju iskopavanja litijuma, jer još ne može da sagleda odnos između onoga što litijum može doneti i rizika i da stručnjaci po tom pitanju iznose različita mišljenja.

On dodaje da EU u nekom narednom periodu planira da se oslobodi zavisnosti od uvoza mineralnih sirovina iz Kine i Južne Amerike i ističe da je EU zacrtala da se do 2035. godine oslobodi automobila na unutrašnje sagorevanje i da pređe na električne, što, kako je dodao, zahteva proizvodnju litijumskih baterija, verovatno 35 puta veću od današnje.

Kako je rekao, Francuzi trenutno uzvoze litijum samo iz Kine.