16. avgust 2024 14:19

Slobodan Zečević: Obaranje vlasti glavni politički razlog protivljenja iskopavanju litijuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Obaranje vlasti glavni politički razlog protivljenja iskopavanju litijuma

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da je obaranje vlasti glavni politički razlog opozicionih stranaka koji se protive iskopavanju litijuma i dodao da opozicija misli da će kroz ovu krizu oko litijuma u tome uspeti.

"Nije bitno da li će se rudnik otvoriti ili ne. Važno je da se obori vlast. To je uvek tako. A posle šta će da se radi, to će da se vidi. To je nešto što je u politici manje više jasno", rekao je Zečević za Tanjug.

On je dodao da opozicione stranke sada vide šansu za sebe i da će pokušati da je iskoriste.

"Šta će biti sa litijumom? To je druga priča. To će rešavati kada dođu na vlast, pa će ga onda razmatrati u nekom novom svetlu", navodi Zečević.

Zečević ističe da još uvek nema izgrađen stav po pitanju iskopavanja litijuma, jer još ne može da sagleda odnos između onoga što litijum može doneti i rizika i da stručnjaci po tom pitanju iznose različita mišljenja.

On dodaje da EU u nekom narednom periodu planira da se oslobodi zavisnosti od uvoza mineralnih sirovina iz Kine i Južne Amerike i ističe da je EU zacrtala da se do 2035. godine oslobodi automobila na unutrašnje sagorevanje i da pređe na električne, što, kako je dodao, zahteva proizvodnju litijumskih baterija, verovatno 35 puta veću od današnje.

Kako je rekao, Francuzi trenutno uzvoze litijum samo iz Kine.