19. avgust 2024 10:33

Dačić: Policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta koji mogu da budu opasni

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta, za koje se procenjuje da bi mogli da budu opasni.

"Prate se u smislu toga da da postoji mogućnost da budu opasni, odnosno da učestvuju u nekim terorističkim aktivnostima", rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je dodao vehabijski pokret postoji dugi niz godina i decenija i da se smatra ekstremnim, ali da nisu svi pripadnici pokreta opasni po društvo.

Dačić je istakao da je vehabija Senad Ramović Becan, koji je u subotu ubijen u okršaju sa policijom u selu Hotkovo kod Novog Pazara pošto je prethodno pucao na policiju, najveću štetu naneo upravo muslimanskom narodu i podsetio da je on bio uhapšen 2007. godine i da je hteo da ubije tadašnjeg muftiju Muamera Zukurlića.

Postoji spisak NVO koje se finansiraju iz inostranstva i mešaju u politiku

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas da postoji spisak nevladinih organizacija (NVO) koje se finansiraju iz inostranstva i mešaju u unutrašnju politiku Srbije.

Dačić je za tv Pink rekao da je političkim strankama zabranjeno da se finansiraju iz inostranstva, a da NVO imaju pravo iako se i one mešaju u politiku.

"U mnogim zemljama na svetu se donose zakoni protiv toga, upravo da bi se zaštitila ta domaća politička scena. Da se tako nešto desi u Americi, oni bi od toga napravili svetsku senzaciju. Sećate se da je FBI vodio istragu da li je Rusija uticala na izbore u Americi", rekao je Dačić.

On je dodao da bi u Srbiji i pokušaj da se takav zakon uvede bio karakterisan kao da nije u skladu sa evropskim standardima.