23. avgust 2024 15:21

Građani: Zamena vozačkih dozvola na KiM još jedna akcija protiv Srba

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

PRIŠTINA - Rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola koje ne priznaje Priština, dozvolama koje izdaju privremeni prištinski organi ističe danas u 16 časova, a svi oni koji se u saobraćaju zateknu sa srpskom dozvolom od ponedeljka će biti kažnjavani, najavili su iz privremenih prištinskih institucija.

Do sada je podneto više od 6.300 zahteva, javlja dopisnik Tanjuga i dodaje da je prvobitni rok za zamenu dozvola bio 9. maj ali je produžen do 23. avgusta, kao i da su iz tzv. kosovske policije najavili kazne koje će se kretati u opsegu od 500 do 1.500 evra.

Građani centralnog Kosova i Metohije ogorčeni su ovakvom odlukom privremenih prištinskih organa i dodaju da se pritisak Aljbina Kurtija na preostale Srbe na KiM nastavlja.

"Čija je ovo marematika, ja ne znam šta više izmišljaju, dokle više. Zatvorili su poštu,telekom, sve. Onda da odemo i ostavimo im Kosovo i Metohiju. Svet ništa nije preduzeo, dok je ove okupacije, teško je, posle ćemo da vidimo kako će biti", rekao je jedan stanovnik Gračanice.

Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa" izjavio je za Tanjug da je proces zamene vozačkih dozvola još jedna jednostrana akcija Prištine sa ciljem da se uništi ili zatvori sve ono što ima veze sa državom Srbijom.

"Prošli put je to urađeno posredstvom dijaloga i postojala je određena komunikacija između Beograda i Prištine. Bilo je razmene podataka, a sada je to izostalo pa se čini da je moglo doći do zloupotrebe pošto mi u to ne možemo da imamo uvid, ali će vreme pokazati da li ih je bilo ili ne", rekao je Milenković.

Dodaje da je ovog puta prilikom predaje zahteva policija oduzimala srpske dozvole.

"Građani koji odu da pribave novu dozvolu na osnovu srpske, srpska im bude zadržana, a verovatno kasnije i uništena što je jedan čin koji je u duhu ove vlasti u Prištini da ono što ima veze sa državom Srbijom bude uništeno ili zatvoreno, što je poražavajuće za ljude koji žive ovde", rekao je Milenković.

Odluka o zameni vozačkih dozvola stupila je na snagu 9. maja, a u takozvanoj kosovskoj policiji rekli su da ponovnog produženja roka za zamenu neće biti.