28. avgust 2024 11:50

Vučić: Bez saglasnosti naučne zajednice nećemo ući u projekat Jadar

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na sastanku sa predstavnicima naučne zajednice o projektu Jadar da diskusija treba da bude ozbiljna, odgovorna i zasnovana na naučnim činjenicama, na znanju i obrazovanju, kao i da bez saglasnosti naučne zajednice neće ni biti pokrenut taj projekat.

"Zato vas molim, imamo gotovo dve godine za jednu široku raspravu, ozbiljnu, temeljenu raspravu i da na osnovu vaših zaključaka u mesecima koji dolaze možemo mi da donosimo određene zaključke. Bez vaše saglasnosti, bez ozbiljnije saglasnosti naučne zajednice ne pada nam na pamet da u krajnjoj instanci uopšte ulazimo u projekat", naglasio je Vučić u uvodnom obraćanju u Palati Srbija. Dodaje da je to važna stvar koju država saopštava.

Intext service Video

"To je naš zajednički zaključak i sa predsednikom vlade i sa predsednicom Narodne skupštine, mislimo da tim izražavamo i većinu koju predstavljaju ljudi u ovoj zemlji, ali mi stvari moramo da rešavamo razgovorom, znanjem i činjenicama i ničim drugim", rekao je Vučić.

Intext service Video

Predsednik je rekao da i on ima još strahova u vezi sa tim projektom i bojazan od različitih stvari, iako zna da nije moguće da sve saznamo unapred, kao i da svaki takav projekat otvara i poteškoće i nosi sa sobom brojne nejasnoće. "I ne možemo sve ni da znamo u napredu itd. Šta je to na čemu insistiramo? Kakve su to garancije koje tražimo od onih koji budu učestvovali u tom poslu? Šta je to čime mi možemo da doprinesemo? Možemo li ili je to nemoguće za nas? Dakle imamo sada mnogo vremena", rekao je Vučić.

Vučić pozvao naučnu zajednicu da učestvuje u diskusiji o projektu "Jadar"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas naučnu zajednicu da učestvuje u diskusiji o projektu "Jadar", i da iskaže svoje mišljenje potkrepljeno činjenicama.

"Molim vas samo da budete objektivni, profesionalno pošteni, da vaše stečeno znanje možemo da iskoristimo i da ga primenimo. Molim vas da učestvujete u dijalogu sa ljudima koji misle drugačije jer i ovde ima onih koji su za i protiv. Želim da otvorimo diskusiju i čujemo strahove", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima naučne zajednice o projektu "Jadar".

Intext service Video

Kako je dodao, čitao je koliko teorija zavere ima o samom projektu i dodao da postoje i objektivni strahovi, zbog čega želi da o njemu razgovara.

"Neki su mi strahovi odagnati ali imam ih još. Svaki projekat nosi sa sobom nejasnoće. Ovo je samo početak razgovora", rekao je Vučić.

Počeo sastanak u Palati Srbija posvećen projektu Jadar, prisustvuje Vučić

U Palati Srbija u Beogradu počeo je sastanak ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović sa predstavnicima naučne zajednice posvećen projektu Jadar, a kome prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Service Photo Gallery

Na sastanku su i premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Handanović Đedović.

Intext service Video