28. avgust 2024 14:37

Selaković: Predstavićemo javnosti Arheološki lokalitet na Rudniku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Predstavićemo javnosti Arheološki lokalitet na Rudniku

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar kulture Nikola Selaković obišao je sa predsednikom opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem i rukovodiocem projekta iskopavanja Muzeja rudničko-takovskog kraja Dejanom Radičevićem, arheološki lokalitet na Rudniku i istakao da je ponosan i zadivljen onim što je do sad pronađeno i da će se u narednom periodu raditi da na tome da se na najbolji mogući način domaćoj i međunarodnoj javnosti predstavi sve što je ovde istraženo.

Ministar kulture je ukazao da su nažalost dosadašnji pronalasci morali da budu zatrpani i konzervirani na drugačiji način od onoga koji je potreban i najavio planove za saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

"Ovde, na ovom konkretnom lokalitetu danas smo došli da vidimo šta je to sjajno pronađeno. Jedna divna građevina u osnovi preko 60-70 kvadrata je pronađena i ona je na svom prvom nivou imala prostoriju oslikanu freskama, što smo u fragmentima uspeli da vidimo. Neću da kažem da je sve to što je urađeno uzalud, ali bila bi velika šteta ako ne pronađemo rešenje da u godinama koje su pred nama ovaj ovde prostor ne ugleda svetlo dana i ne bude prikazan svojoj publici", rekao je Selaković.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa