26. januar 2023 16:30

Novi Sad dobija novu Palatu pravde - Emanuele Žiofre, Maja Popović i Milan Đurić u obilasku

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ ZORAN NIKOLIĆ

NOVI SAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka pravde Srbije Maja Popović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić obišli su danas radove na izgradnji nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu.

Žiofre kaže da je saradnja sa Srbijom na ovom projektu bila odlična.Intext service Video

"EU je donirala više od 13 miliona evra, a sve je deo šire podrške Evropske unije pravosudnom sistemu Srbije. U protekle dve godine uložili smo više od 400 miliona evra za slične projekte,a ovaj nam je najdraži jer se odnosi na vladavinu prava. Bolja infrastruktura znači i bolju pravdu, što je u skladu sa pravosudnom reformom koju je Srbija pokrenula", navodi Žiofre.

Ministarka pravde Srbije ističe da je ovo izuzetno važan infrastrukturni projekat i da se kraj radova očekuje tokom ove godine.

Ministarstvo pravde opredelilo je 900.000 evra za unutrašnje opremanje a ministarka je zahvalila EU na donaciji od 13 miliona evra.

"Izuzetno je važno da reforme koje sprovodimo u pravosuđu prate i infrastrukturni projekti. Zahvaljujem se i lokalnoj samoupravi bez koje ne bi bilo svega ovoga kao i svom timu, jer gradimo i u Nišu, Valjevu i Ubu. Gradimo treći sud u Beogradu,posebno odeljenje za organizovani kriminal i Palatu pravde u Kruševcu.Konačno dobijamo zgrade u kojima će sudijama i tužiocima biti lako da rade svoj posao", ističe ministarka Popović.

Gradonačelnik Novog Sada navodi da trenutni kapaciteti novosadskogog suda ne odgovaraju potrebama, jer je zgrada projektovana pre pola veka,a Novi Sad ide ka tome da postane milionski grad.

"Čekali smo godinama da 1.300 zaposlenih u pravosudnim organima dobije bolje uslove za rad.Ovde će preći jedna trećina zaposlenih. Grad je ustupio parcelu Republici kako bi ova investicija mogla da krene. Zgrada će imati više od deset hiljada kvadratnih metara. Zahvalni smo na podršci partnerima iz Evropske unije i Ministarstvu pravde", ističe gradonačelnik.

U ovoj zgradi radiće 250 ljudi.

Opremljena je i posebnim pogodnostima za osobe sa invaliditetom, a imaće i poseban ulaz za žrtve i svedoke.

Očekuje se da će zaposleni u sudu i tužilaštvu u novoj zgradi početi da rade krajem ove godine.