29. avgust 2024 11:27

Vučević: Tokom posete Makrona očekuje nas potpisivanje mnogo važnih dokumenata

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji biti potpisano mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života.

Vučević je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Makron razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i političkoj i geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, o ratovima u Ukrajini i pojasu Gaze.

Biće razgovora i o evropskoj perspektivi Srbije, dodao je Vučević i precizirao da će biti razgovora o tome "kako predsednik Makron kao predsednik jedne od dve najjače zemlje članice Evropske unije vidi dalju perspektivu Srbije".

On je podsetio da je početkom maja u poseti Srbiji bio kineski predsednik, a sredinom jula nemački kancelar, ocenjujući da su te posete "za jednu državu sa nepunih sedam miliona stanovnika, više nego reprezentativne".

"I zaista je na ponos svih građana i pokazuje jednu ozbiljnost i one politike koju pre svega personifikuje Aleksandar Vučić i njegov ugled u međunarodnim odnosima. Mislim da će za nas biti dosta dobrih vesti, kada potpišemo ove sporazume sa Francuskom", kazao je Vučević.

Makron danas započinje dvodnevnu posetu Srbiji, a očekuje se da poseta dalje produbi bilateralne odnose Srbije i Francuske i saradnju u više oblasti.