29. avgust 2024 21:52

Vučić: Za nas je velika vest kupovina 12 Rafala; Prvi put imamo avione zapadne proizvodnje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ugovor o nabavci aviona Rafal izuzetno značajan i ukazao da je će Srbija imati prvi put avione zapadne proizvodnje.

"Po prvi put u istoriji ćemo imati lovce zapadne proizvodnje koji će da štite nebo Srbije i mislim da je to dobar put u odnosima Srbije i Francuske", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Makronom u Palati Srbija.

Intext service Video

Kako kaže, sad ima napade iz Srbije koji kažu, a zašto se to radi sa Francuskom, zašto ne sa Rusijom ili Kinom.

"A što da ne radimo sa Francuskom? Radim sve što je najbolje i najvažnije za našu zemlju", podvukao je predsednik i ocenio da je Rafal verovatno najbolji avion koji postoji u svetu.

On je dodao da su razgovori oko tog ugovora bili teški i da ni za šta na svetu Srbija ne bi dala transfer tehnologije, navodeći da se to plaća novcem građana i da niti je mala, niti jeftina stvar.

Za nas je velika vest kupovina 12 Rafala, ugovor vredan 2,7 milijadi evra

Predsednik Vučić ocenio je da je za Srbiju velika vest kupovina 12 francuskih višenamenskih aviona "Rafal" i naveo je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra.

"12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup. I mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba i hvala predsedniku Francuske (Emanuelu Makronu) što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove Rafale", rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbije, nakon razmene potpisanih ugovora između Srbije i Francuske, u okviru koje je razmenjen i ugovor o nabavci Rafala.

Intext service Video

Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.

"Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo", zaključio je Vučić.

Ideja o saradnji u oblasti nuklearne energije sa Francuskom bila je moja

Predsednik Srbije izjavio je večeras nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom da je ideja o saradnji u oblasti nuklearne energije dve zemlje bila njegova, ističući da je nuklearna energija, čista energija.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako reaguje na negativnu kampanju oko nuklearne energije koja se povela u Srbiji uoči dolaska francuskog predsednika u našu zemlju, dodavši da "energija ne pada sa neba" i neko mora tu struju da proizvede.

"Da bismo imali tu struju, moraćemo da promenimo sebe i moraćemo mnogo da investiramo u budućnosti. Ukoliko to želimo. Ako ne želimo, nije problem i bez struje, kako hoćete. Ali te laži i besmislice ne mogu čak ni da komentarišem. Dakle, što se tiče nuklearne energije, to je čista energija, to je sigurna energija u kontrolisanim procesima, to je energija koja nema veze da li je vetar ili je sunce, da li je pala kiša ili nema veta. Te energije ima uvek, postojano je svakog dana. I to vam daje sigurnost, to daje sigurnost jednoj zemlji", ocenio je Vučić.

Na pitanje novinara kada će stići prvi avioni Rafal i koja verzija stiže u Srbiju, rekao je da je u pitanju najmoderniji tip Rafala, kao i da je Srbija potpisujući danas ugovor o nabavci kupila i kompletnu logistiku i rezervne delove.

"Oko tipova naoružanja smo krenuli u razgovore i pregovore sa francuskom vladom i Ministarstvom odbrane. Hoću još jednom da se zahvalim ljudima iz Daso i našim ljudima iz Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija, koji su imali nelake razgovore, ali su ih priveli kraju. Ja sam srećan što će Srbija imati tako dobre i tako tehnološki savremene i fantastične mašine u svom posedu", rekao je Vučić.

Francuska nam pruža podršku na mnogo načina, razume poziciju Srbije

Vučić je rekao da Francuska pruža podršku Srbiji na mnogo načina i zahvalio na tome predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, što je Francuska razumela poziciju Srbije koja nije laka.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što je Francuska donedavno bila protivnik prijema novih članica i to što smo sada od predsednika Francuske Makrona čuli da Francuska želi Srbiju u EU i na koji način ta zemlja pruža podršku Srbiji.

Intext service Video

"Ja sam stvarno zahvalan i francuskim diplomatama, pre svega francuskom predsedniku Makronu. U mnogo situacija Francuska je razumela poziciju Srbije, koja nije laka i koja nije jednostavna. I nije uvek lako, nije jednostavno, niti razumljivo. Predsednik Makron je podržavao i poslednji put i bio jedan od inicijatora da nam se otvori klaster tri ili četiri", rekao je Vučić.

On je istakao da je za njega važnije to što se tokom posete Makrona razgovara o tome kako da se reše problemi oko zelenih koridora, kako da rešavamo probleme oko jedinstvenog prostora za plaćanje, probleme PEM konvencije, kao i sve probleme koji mogu da doprinesu građanima Srbije.

"Hoćemo li mi ući sutra u EU? Ja nisam prevarant i lažov da kažem našem narodu - mi prekosutra postajemo član EU. To su meni gluposti. Naravno da nećemo prekosutra postati član EU. Ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine nećemo da budemo član EU. I da li su oni ludi za nama i oduševljeni? Nama nisu. Je li to naš strateški put? Jeste. Ali ni ovde baš ljudi ne skaču u nebo kada čuju EU i nije to kao što je nekad bilo. Ali bez obzira na to, to jeste naš strateški put, nemamo kud drugo i ne idemo nigde drugo", poručio je Vučić.

Makron još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu

Predsednik Srbije izjavio je u Palati Srbija da je predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu.

"Poštovani predsedniče Francuske Republike, dragi Emanuel, dobrodošli još jedanput u Srbiju i veoma sam srećan što imam priliku da vas ugostim u Beogradu, a posebno zahvalnost na tome što ste kao jedan od retkih predsednika i premijera izrazili spremnost i želju da posetite i neki drugi grad osim Beograda", rekao je Vučić u obraćanju u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Intext service Video

Kaže da će sutra zajedno posetiti Novi Sad i imati razgovore u Šnajder Elektriku i u Matici Srpskoj.

"Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i što ste još jedan put pokazali poštovanje prema građanima ove zemlje, prema građanima Srbije, prema srpskom narodu. Mi u Srbiji to umemo da cenimo, umemo da poštujemo. Takođe želim da obavestim sve prisutne novinare da smo imali duge razgovore, da ćemo ih nastaviti večeras, verovatno do kasno u noć, imaćemo ih i sutra, o svim važnim strateškim pitanjima, kako bilateralne saradnje tako našeg puta ka EU, ali rekao bih i strateških odnosa u svetu i Evropi u celini", rekao je Vučić.

Kaže da je zahvalio predsedniku Makronu na podršci Francuske evropskom putu Srbije. "Ali zahvalan sam i na sve većem nivou investicija te zemlje u našu zemlju i sve bližoj saradnji u različitim sferama društvenog života", rekao je Vučić.

Intext service Video

Naglasio je da je kroz potpisane sporazume obuhvaćena saradnja u namenskoj industriji, vojnotehničkoj saradnji, veštačkoj inteligenciji, IT sektoru, inovacijama, startapima, nuklearnoj energiji, kritičnim sirovinama, autoindustriji, aeronautici, u oblasti letećih automobila, prečistača otpadnih voda, upravljanja postrojenjima, obrazovanju i za učenje francuskog jezika u školama, saradnji univerziteta i u zdravstvu.

Sa Makronom uvek imam važnih tema za razgovor o unapređenju naših odnosa

Vučić je izjavio da sa iskrenim prijateljem i partnerom Srbije, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji, uvek ima mnogo važnih tema za razgovor i da će tokom njegove posete razmotriti strateške pravce za unapređenje saradnje Srbije i Francuske.

"U privrednom smislu, od ogromnog značaja je dolazak novih francuskih investicija kao i podrška Pariza na našem putu u jedinstveni Evropski ekonomski prostor", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Service Photo Gallery

Kako je naveo, u centru pažnje su bila pitanja saradnje u oblastima nauke, tehnologije, inovacija, obrazovanja, ekologije, energetike i vojno-tehnička saradnja.

"Francuska je zemlja na koju se ugledamo, oslanjamo i sa kojom nastavljamo da radimo. Jačanje odnosa i saradnje Srbije i Francuske predstavlja poštovanje i nadogradnju naših istorijskih veza, ali i put u zajedničku budućnost", poručio je Vučić.

Vučić poželeo dobrodošlicu Makronu: Značaj Vaše posete za nas je nemerljiv

Predsednik Aleksandar Vučić poželeo je danas dobrodošlicu francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na beogradskom aerodromu i istakao da je značaj te posete za Srbiju nemerljiv.

"Dobro nam došli, dragi prijatelju! Značaj Vaše posete za nas je nemerljiv u političkom i ekonomskom smislu, a nadam se da ćemo, kao zemlja i narod, znati da uzvratimo i poštovanje i pažnju koju Vi pokazujete prema našoj Srbiji", objavio je Vučić na svom nalogu na Instagramu.

Service Photo Gallery

Pred nama su novi koraci, dodao je Vučić, kojima ćemo proširiti partnerstvo i ojačati tradicionalno dobre odnose naše dve zemlje i dva naroda.

"Živelo prijateljstvo Srbije i Francuske", napisao je Vučić.

Veoma sam srećan što imam priliku da Makrona ugostim još jednom u Beogradu

Predsednik Vučić rekao je da je veoma srećan što je ugostio francuskog predsednika Emanuela Makrona i dodao da su potpisali sporazume iz svih važnih oblasti, ali da su na sastanku razgovarali i o svim važnim političkim pitanjima.

"Veoma sam srećan što imam priliku da predsednika Makrona ugostim još jednom u Beogradu i posebno mu zahvaljujem na tome što je izrazio spremnost i želju da poseti još neki grad u Srbiji. Hvala vam što ste još jednom pokazali poštovanje prema građanima Srbije, mi to umemo da cenimo", napisao je Vučić na svom nalogu na Instagramu.

Kako je dodao, iz sporazuma koje su potpisali vidi se kako se kroz sve sfere društvenog života provlači saradnja dve države koja je danas analizirana kroz namensku industriju, veštačku inteligenciju, IT sektor, inovacije, nuklearnu energiju, kritične sirovine, automobilsku industriju, aeronautiku, leteće automobile, poljoprivredu, prečistače otpadnih voda, izgradnju i upravljanje postrojenjima, obrazovanje i saradnju univerziteta, a videli ste na kraju i zdravstvo i onkologiju.

"To su za nas ključne i veoma važne stvari. Sa predsednikom Makronom sam razgovarao o svim važnim političkim pitanjima. Govorili smo i o miru u Evropi. Mislim da nam je važno da do mira dođemo što pre, iako znam da je reč mir gotovo zabranjena u gotovo svim zemljama u svetu. Takođe sam izrazio želju da situacija u regionu Zapadnog Balkana bude potpuno stabilna i sigurna i verujem da ćemo i po tom pitanju imati podršku Francuske", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, za nas je poseta Makrona od izuzetnog značaja. "Mi Srbi smo sa Francuzima bili i ostali tradicionalni prijatelji. Hvala vam za podršku i pomoć, a mi ćemo dati sve od sebe da, čuvajući mir i stabilnost, ali i govoreći slobodno, budemo uvek od pomoći i vama i svima drugima koji žele mir. Verujem u francusko-srpsko prijateljstvo i u rezultate koje smo dosad postigli. Još jednom, dobro došli i osećajte se u Srbiji kao kod svoje kuće", rekao je Vučić.