29. avgust 2024 22:09

Makron: Francuski interes je da Srbija radi što više sa Evropom i da se EU proširi

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je francuski interes da Srbija radi što je više moguće sa Evropom, kao i da je interes EU da se proširi zemljama Zapadnog Balkana, a prvom od njih Srbijom.

"Francuski interes je da Srbija radi što je više moguće sa Evropom, jer kada pogledam u kartu vidim da nismo daleko jedni od drugih i jako želim da imam suverenu Evropu, autonomnu jaku, koja bolje kontroliše svoju energetsku politiku, migracije, koja je bezbedna, koja je manje zavisna od raznih partnera. Onda treba da imamo partnerstvo, strukturno partnerstvo sa onima sa kojima delimo geografski prostor, jer mi smo tu gde smo", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

Intext service Video

Dodao je da, u tom kontekstu, Francuska želi i nastoji da sve više radi na tome kako bi Srbija bila deo Evrope. "To radimo putem bilateralnih partnerstava, to je upravo ono što smo danas radili. Jačamo naše veze industrijske, privredne, intelektualne i tako da je sve to jako dobro jer to onda jača zajedničku viziju našu, možemo da kreiramo radna mesta, imamo zajedničku inteligenciju koju gradimo i onda smo zavisni jedni od drugih, a manje zavisni od onih koji su dalje od nas", rekao je Makron.

Kako je rekao, drugi element kako bismo jačali tu vezu je evropska politika. "To je veza četrdesetak zemalja koja se nalaze na tom geografskom prostoru. I to je upravo ono što je jako važno. Imamo zajedničke vrednosti, ali imamo i tu geografiju koja nam je zajednička. I probleme koji su nam zajednički. I upravo želim da u zajednici, političkoj i evropskoj, želim da imamo konkretnija partnerstva, pre svega na svim ovim temama koje sam maločas pomenuo, energetika, odbrana, migracije. I onda imamo Evropsku uniju", poručio je francuski predsednik.

On je istakao da Srbija želi da se pridruži EU i da je Francuska prvo rekla ne.

Svaka zemlja ima svoju agendu i kalendar na putu pridruživanja EU

Emanuel Makron izjavio je večeras, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da svaka zemlja kandidat za članstvo u EU ima svoju agendu i svoj kalendar na putu priduživanja Uniji, objašnjavajući da je u pitanju meritokratski proces.

"Postoje poteškoće, naravno, jer na tom putu ima pitanja koja su veoma osetljiva, koja su političke prirode, kao pitanja o odnosu između Beograda i Prištine. I to je nešto što moramo zajedno da rešimo i znamo da je to pitanje na putu integracije ka Evropskoj uniji", rekao je Makron odgovarajući na pitanje novinara kakve su šanse da dođe do ubrzanja integracije Srbije i regiona Zapadnog Balkana u EU.

Naveo je da u procesu integracije Evropske unije treba da se integrišu decenije pravila, iskustva vladavine prava, ocenivši i da je potrebno vreme za sve to.

Intext service Video

"Postoji put integracije zemalja Zapadnog Balkana i Francuska taj put podržava. I podržava sve što se radi kako bi stanovnici Srbije i uopšte celog regiona bolje živeli, kako bi kreirali više ekonomskog bogatstva, kako bi putovali...", rekao je Makron.

Objasnio je da Evropska politička zajednica nije nešto što zamenjuje Evropsku uniju, već je to redovni sastanak između država koje se poštuju. "Evropska politička zajednica se redovno sastaje, što ranije nije bio slučaj, svakih šest meseci i tu smo jednaki. Nemamo tu velike, male države, imamo šefove država i vlada koji poštuju jedni i drugi", rekao je Makron.

Zabrinuti smo zbog jednostranih poteza Prištine, ne šalju dobar znak

Predsednik Makron izjavio je večeras da je zabrinut zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, navodeći da ti potezi ne šalju dobar znak.

Makron je na konferenciji za novinare u Palati Srbije kazao da će Francuska i Nemačka posebno pratiti uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i da se zalažu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Intext service Video

On je čestitao Srbiji na odlukama koje je donela prošle godine, kako bi počela da sprovodi dogovore iz sporazuma potpisanog u Ohridu.

Podsetio je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo do sada.

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, EU je potrebna jaka Srbija

Predsednik Francuske izjavio je večeras da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.

Intext service Video

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Makron je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički možemo da nastavimo dalje.

"U poslednjih pet godina puno toga je napredovalo, puno toga se promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni. U poslednjih pet godina naši međunarodni odnosi i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, francuska preduzeća, dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija aerodroma Nikola Tesla, na kojoj ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrosnabdevanju, upravljanje otpadom ili saradnja u oblasti zdravstva", rekao je Makron.

Naglasio je da su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh, kao što pokazuju i razgovori koji su vođeni danas u Beogradu, ali i nešto ranije u Parizu.

"Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Ovi današnji sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to", rekao je Makron.

Niti sam znao da Durov dolazi u Francusku, niti je trebalo da se vidimo

Emanuel Makron izjavio je večeras da nije trebalo da se vidi sa vlasnikom Telegrama Pavelom Durovom, milijarderom rođenim u Rusiji, a protiv koga su francuske istražne sudije naredile pokretanje zvanične istrage.

Na pitanje da li je Durov došao u Francusku da bi se video sa njim, Makron je odgovorio da je puno toga netačnog pročitao.

"Francuska je zemlja koja štiti slobodu govora. Francuska je zemlja koja štiti i voli inovaciju i preduzetništvo, ali mi smo zemlja gde postoji podela vlasti i imamo pravnu državu koju kontrolišu nezavisne sudije i to je nešto što je dobro", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je rekao da nije znao da Durov dolazi u Francusku, dodajući da je to sasvim normalno zato što i ne treba da zna ko ulazi, a ko izlazi iz Francuske.

"Ja nisam pozvao i nije trebalo da se vidim sa Durovom, ni krajem prošle nedelje, ni sledećih dana i radi se o nezavisnoj akciji pravosudnih organa Francuske. Imamo nezavisna tela koja su organizovala transparentno akciju", rekao je Makron

Service Photo Gallery