2. septembar 2024 10:11

Mijačić: Blokada zgrada srpskih institucija na severu KiM očekivani potez Prištine

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Koordinator Nacionalnog konventa o EU Dragiša Mijačić izjavio je danas da blokadom zgrada sprskih institucija na severu Kosova i Metohije od strane tzv. kosovske policije Priština pokušava da ograniči prostor za delovanje institucija i ustanova Republike Srbije.

On je za Tanjug ocenio da je to bio očekivani potez Prištine s obzirom na to da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svake godine u septembru napravi neki jednostrani akt i upad koji ograničava prostor delovanja srpske zajednice.

"Negde se i ranije znalo da će doći do zatvaranja tih privremenih organa i to se sada i desilo. Na taj način pokušava da se ograniči prostor za delovanje institucija i ustanova Srbije, prvi potez u tome je bio da se ukine dinar kao platno sredstvo, da se izvrši dodatni pritisak, a sada su se stvorili uslovi da učini i ovakav jedan napad što znači još jedno zatvaranje tih institucija", izjavio je Mijačić.

Na pitanje da li očekuje konkretnu reakciju međunarodne zajednice koju Beograd zahteva uz zaštitu Srba na KiM, Mijačić je rekao da je bolje da se očekuje jasna reakcija Beograda koji je u ovom slučaju, smatra on, prilično pasivan i očekuje da međunarodna zajednica rešava probleme.

Od međunarodne zajednice se očekuje da se pređe sa sopštenja na neke konkretne akcije, poručio je on i dodao da iako je do sada bilo dosta saopštenja iz Beograda i od strane međunarodne zajednice, niti jedni niti drugi nisu aktivni u donošenju nekih jasnih mera.

Intext service Video

Kako je naveo, pitanje otvaranja mosta na Ibru za saobraćaj zavisi od toga da li će Kfor povući svoje snage sa tog prostora ili ne.

Ukoliko ostane odluka Kfor-a kao što je sada da neće povući svoje snage sa mosta, Mijačić kaže da neće moći da dođe do otvaranja mosta osim ako ne dođe do nekog šireg sukoba između Kfor-a i kosovske policije što je, smatra on, u ovom trenutku nerealno očekivati.

Komentarišući najavu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će uskoro posetiti Prištinu kako bi pripremio sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu, Mijačić je ocenio da je kada god bude došlo do tog sastanka Lajčak neće doživeti dobrodošao prijem s obzirom na to da predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani nije želela da se sretne sa njim juče na marginama Globalnog bezbednosnog foruma u Pragu.

Prema njegovim rečima, taj sastanak je pripremni sastanak za neke nove pregovore koji će se desiti tokom jeseni, od kojih se ne može mnogo očekivati u ovom trenutku naročito ne pre američkih izbora.

"Ovo je trenutak kada ćemo gledati puno jednostranih akcija kosovske vlade, međunarodna zajednica će pokušati to da amortizuje kroz diplomatske aktivnosti Lajčaka, ali imajući u vidu sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu ne mislim da će te aktivnosti date neke konkretne rezultate", poručio je on.