2. septembar 2024 20:30

Đukić Dejanović: Darovitost dece novopazarskog kraja moramo poštovati i negovati

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Aleksandar Nićiforović

NOVI PAZAR - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila je danas Novi Pazar gde je o unapređenju obrazovnog procesa i izazovima razgovarala sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, rukovodstvom seoske škole "Đura Jakšić", aktivom direktora osnovnih i srednjih škola i rukovodstvom Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo što se na primeru Osnovne škole "Đura Jakšić" može videti koliko entuzijazam direktora i podrška grada Novog Pazara mogu doprineti da se stvore uslovi za obrazovanje, vaspitanje i sigurnost đaka koji su na nivou onih koje imaju đaci u velikim gradovima.

"Znanje, vaspitanje, bezbednost, kultura, smisao za dijalog, poštovanje različitosti i negovanje vrednosti kroz sistem u kome naša deca uče u ovakvim sredinama daje mogućnost da budemo ponosni i upravo to sam poželela učenicima ove škole“, izjavila je ministarka prosvete.

Intext service Video

Đukić Dejanović je ocenila da je prvi dan školske godine od izuzetnog značaja za sve ,posebno za 64.000 prvaka koji prvi put sedaju u školske klupe.

Prema njenim rečima, današnji dan je važan za budućnost ne samo đaka - a u Srbiji ima 508.000 osnovaca i 240.000 srednjoškolaca, već i svakog od nas, cele naše države i ove regije.

Ministarka je podsetila na važnost obrazovanja i podrške na svim nivoima, uz poseban osvrt na napore koje lokalna samouprava ulaže u unapređenje uslova u seoskim školama, poput onih u OŠ 'Đura Jakšić' gde se ističe i entuzijazam i posvećenost u stvaranju kvalitetnog obrazovnog okruženja.

Ukazala je i na važnost podrške koju učenici i škole dobijaju kroz konkurse i projekte, posebno u kontekstu zdravog razvoja.

Tokom posete školi Đura Jakšić, ministarka je obećala da će se lično založiti za realizaciju zahteva koji je dobila od Učeničkog parlamenta ističući da se darovitost učenika u muzici, sportu i drugim aktivnostima mora poštovati i negovati.

Gradonačlenik Novog Pazara podsetio je da je ova godina bila rekordna po ulaganju u obrazovanje, iz Ministarstva i Vlade Srbije.

"Očekujemo za nekoliko dana otvaranje vrtića 'Naše dete' u Ćukovcu. Sutra će biti otvorena potpuno rekonstruisana Osnovna škola 'Desanka Maksimović' sa novom sportskom halom, gde vrednost radova prelazi sedam miliona evra", rekao je Biševac.

Važno je da se podjednako ulaže u gradske i seoske škole, rekao je Biševac i naglasio da je cilj da se stvore jednaki uslovi za naše učenike koji žive u gradu i na selu.

"Ulaganja sigurno doprinose rešavanju i ublažavanju problema, jer malo je gradova poput nasseg gde se upisalo više đaka prvaka. Dolazak ministarke danas, na prvi dan školske godine, pokazuje koliko se pažnje posvećuje Novom Pazaru", rekao je gradonačelnik i dodao da će Grad i u narednom periodu sa resornim ministarstvom i Vladom Srbije nastaviti da ulaže i unapređuje infrastrukturu i obrazovni proces u tom kraju.