2. septembar 2024 22:17

Žigmanov: Bela Crkva primer čuvanja nacionalnog identiteta manjina

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA/ DARKO RADULOVIĆ

BELA CRKVA - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i pomoćnica ministra u Sektoru za nacionalne manjine Biljana Marković danas su u Beloj Crkvi razgovarali sa predstavnicima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i istakli važnost očuvanja multikulturalnosti.

"Vlada Srbije teži očuvanju multikulturalnosti koja ima za cilj da se sve zajednice razvijaju u svojim identitetskim osnovama i da svi građani imaju ravnopravni status, što smo ovde i videli", rekao je Žigmanov nakon razgovora sa predsednikom Nacionalnog saveta Jaroslavom Hocom i članovima Izvršnog odbora tog Saveta.

Žigmanov je naglasio da će primer Bele Crkve, u kojoj pored većinskog srpskog stanovništva živi mađarska, rumunska, češka i romska nacionalna zajednica, isticati kao pozitivan kad je reč o očuvanju nacionalnog identiteta manjinskih zajednica.

Nacionalni savet češke nacionalne manjine ima status pravnog lica sa sedištem u Beloj Crkvi, podseća Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Savet dobija finansijska sredstva za svoje aktivnosti iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine i jedinica lokalne samouprave. Novi saziv Nacionalnog saveta konstituisan je na sednici koja je održana 10. decembra 2022. godine.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2022. godine u Srbiji živi 1.317 Čeha, i u većini su katoličke veroispovesti.

Češki jezik i pismo su u službenoj upotrebi u opštini Bela Crkva.

Pripadnici češke nacionalne manjine svoju kulturu i običaje neguju i razvijaju okupljajući se u brojna udruženja kao što su Matica češka i Kulturno prosvetno udruženje "Česi južnog Banata" u Beloj Crkvi, Kulturno umetničko-prosvetno udruženje "Češka beseda" u Vršcu i Gaju.

Unapređenje i razvijanje kulture češke nacionalne manjine odvija se i u Češkom muzeju i Češkoj biblioteci u Beloj Crkvi, navodi se u saopštenju