3. septembar 2024 20:55

Žigmanov: Vladi Srbije stalo je do obrazovanja pripadnika manjina na svom jeziku

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

SUBOTICA - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i državna sekretarka Ministarstva prosvete Aniko Jeras posetili su danas dve osnovne škole u Subotici, OŠ „Majšanski put“ i OŠ „Ivan Milutinović u kojima đaci pohađaju nastavu na maternjim manjinskim jezicima, mađarskom i hrvatskom.

Žigmanov je naglasio da je Vladi Srbije stalo do obrazovanja svakog pripadnika manjinske zajednice na svom jeziku i da se kroz saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji imaju nadležnosti u ovom području, učini sve da kvalitet obrazovanja na manjinskim jezicima bude jednak kvalitetu obrazovanja na srpskom jeziku, navodi se u saopštenju.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Aniko Jeras je izjavila da je prošle godine na mađarskom jeziku obrazovanje pohađalo 14.500 učenika, od njih 10.240 u osnovnim školama, a 4.260 u srednjim školama. Izborni predmet, izučavanje mađarskog maternjeg jezika s elementima nacionalne kulture učilo je 2.760 učenika.

Osnovna škola „Majšanski put“ nudi nastavu na srpskom i mađarskom jeziku, što je u skladu sa multietničkom strukturom grada. U školsku godinu 2024/2025. upisano je ukupno 626 đaka, od kojih skoro polovina na maternjem mađarskom jeziku, dodaje se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ova škola je poznata po tome što podržava raznolikost i inkluzivnost, omogućavajući deci različitih etničkih pripadnosti da se obrazuju u skladu sa svojim jezikom i kulturom, ističe se u saopštenju i dodaje da je u toj školi 2020-2023. godine sproveden projekat Saveta Evrope i Evropske unije „Kvalitetno obrazovanje za sve“, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete.

Projekat je imao za cilj povezivanje učenika različite nacionalnosti kroz smanjivanje predrasuda i podsticanje pozitivne interakcije između učenika odeljenja na srpskom i mađarskom jeziku.

Osnovna škola "Ivan Milutinović" u Subotici nudi nastavu na srpskom i hrvatskom jeziku, što je u skladu sa značajnim brojem pripadnika hrvatske nacionalne zajednice koji žive u Subotici, saopštilo je Ministarstvo.

Pored redovnih školskih aktivnosti, škola organizuje različite programe i vannastavne aktivnosti koje uključuju hrvatsku kulturu i tradiciju, čime se dodatno podržava očuvanje i negovanje hrvatskog identiteta u ovom regionu, zaključuje se u saopštenju.