4. septembar 2024 07:09

Dragiša Milović: Priština traži izjave čelnika blokiranih institucija zbog navodnog falsifikovanja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović izjavio je da se od srpskih predsednika Privremenih organa na Kosovu i Metohiji traži da daju izjave zbog navodno falsifikovanog potpisa.

“Imam informaciju da se traži da se daju izjave, od pojedinih predsednika privremenih organa i direktora ovih naših institucija, da se 5. septembra jave u regionalnu jedinicu na sever i daju izjavu zbog navodnog falsifikovanog potpisa“, rekao je Milović za RTS.

On je istakao da je u pitanju je još jedan politički pritisak i da je "institucionalno, političko i fizičko nasilje je svakodnevno".

''To su predsednici privremenih organa, između ostalih (Igor) Simić i (Milan) Radojević. Poznato je da je negde oko 80 viđenijih Srba sa KiM na spisku za hapšenje. To je svakodnevni psihološki pritisak, to je sve jedan politički montiran proces kako bi se poslala poruka ljudima da nisu ovde sigurni i da nemaju perspektivu'', rekao je Milović.

On je istakao da je situacija na terenu ''izuzetno teška'', da vladaju velika napetost i neizvesnost, kao i zabrinutost za to šta sledeće vlasti u Prištini i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mogu da urade.

''U pet poslednjih dana naši sugrađani pokušavaju da dođu do svojih radnih mesta koja su zauzele jake policijske snage. To su prostori Kancelarije za KiM, JKP Zvečan, prostorije Pošte... To znači da oko 5.000 ljudi ne može da ostvari svoje pravo na rad, odnosno da su svi oni na ulici. Kako da obezbede egzistenciju za sebe i svoju decu?'', upitao je Milović.

Rekao je da Kurti ''sve ovo radi kako bi otežao Srbima na KiM'' i kako bi oni sami napustili taj prostor.

Naveo je da je Srbija pomogla otvaranjem novih radnih mesta, pošto je to jedan od uslova da mladi ostanu na KiM i da bi se zaštitila ''teritorija i prostor'', dodajući da je potrebno zaštititi decu zbog ''svakodnevnih provokacija''.

''Uskraćeni smo za sve, za PIO fond čije usluge koristi oko 30.000 penzionera, od kojih je oko 4.600 Albanaca. Šta će biti s njima? To im je zagarantovano zakonom. Socijalna pomoć, dečji dodatak, prijava umrlih i rođenih... To su sve problemi s kojima se već suočavamo'', rekao je on.

Dodao je da je Srbima uskraćena upotreba srpskog dinara, usluge Pošte, banaka, da nemaju slobodu kretanja i drugo.

''Šta je sledeće, zdravstvo i prosveta? Institucionalno, pravno i fizičko nasilje je svakodnevno i toga se zaista plašimo'', rekao je Milović i ponovio apel državi Srbiji da pruži zaštitu i pomoć.

Milović navodi da je razgovarao sa predsednikom Srpske liste Zlatanom Elekom, sa potpredsednikom Liste Igorom Simićem, kao i sa predstavnicima ambasada zemalja Kvinte i ambasade SAD, dodajući da im je rekao da je stanje na KiM teže nego 2004.

''Paradoksalno, ali stanje je teže nego kad je bio 17. mart 2004. Tada smo se, nažalost, osećali bezbednije nego danas'', rekao je Milović.

On je ocenio da nasilje poput onog koje sprovodi Kurti predstavlja znak da brzo dolazi kraj njegovoj vlasti.

''Mi smo na našim ognjištima, to smo mi, Srbi, na KiM. Vrata Kosova za Srbiju nisu zatvorena i zato nam treba pomoć i zaštita. Nemoguće je da se ovo izdržava 25 godina'', rekao je Milović.