4. septembar 2024 07:18

Petar Petković: Nastavlja se Kurtijev teror,sada hoće da hapsi i političke predstavnike Srba

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi teror na severu KiM, kao i da sada hoće da hapsi i političke predstavnike srpskog naroda kako bi ostvario svoj naum - da pola Srba protera, a drugu polovinu pohapsi.

"Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu 'osumnjičenih', zbog navodnog 'falsifikovanja dokumenata' je pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa severa KiM koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posledice", napisao je Petković na društvenoj mreži Iks.

Kako je dodao, rukovodstvo srpskih institucija ništa nije "falsifikovalo" i sve su radili isključivo u skladu sa zakonom, pružajući usluge i Srbima i Albancima.

Da je Kurti formirao ZSO, naveo je Petković, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji.

"O ovom najnovijem Kurtijevom nasilju Beograd je odmah obavestio međunarodnu zajednicu i Kfor. Ako su njihov najviši domet - saopštenja i verbalna osuda i to bez ikakve konkretne reakcije, postaje jasno šta je pozadina Kurtijevog progona Srba", naglasio je Petković.

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović izjavio je sinoć da se od srpskih predsednika Privremenih organa na Kosovu i Metohiji traži da daju izjave zbog navodno falsifikovanog potpisa.

“Imam informaciju da se traži da se daju izjave, od pojedinih predsednika privremenih organa i direktora ovih naših institucija, da se 5. septembra jave u regionalnu jedinicu na sever i daju izjavu zbog navodnog falsifikovanog potpisa“, rekao je Milović za RTS.

On je istakao da je u pitanju je još jedan politički pritisak i da je "institucionalno, političko i fizičko nasilje je svakodnevno".

''To su predsednici privremenih organa, između ostalih (Igor) Simić i (Milan) Radojević. Poznato je da je negde oko 80 viđenijih Srba sa KiM na spisku za hapšenje. To je svakodnevni psihološki pritisak, to je sve jedan politički montiran proces kako bi se poslala poruka ljudima da nisu ovde sigurni i da nemaju perspektivu'', rekao je Milović.