5. septembar 2024 14:24

Radin i Vujičić razgovarali sa potpredsednikom PS OEBS-a o trenutnoj situaciji na KiM

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS Milan Radin i članica delegacije Danijela Vujičić sastali su se sa potpredsednikom PS OEBS i Specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Kirjakosom Hađijanijem, sa kojim su razgovarali o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Radin i Vujičić ukazali su na rastuće probleme sa kojima se susreću Srbi na Kosovu i Metohiji, dodajući da im se svakodnevno ugržavaju osnovna ljudksa prava i socijalno-ekonomska egzistencija nealbanskog stanovništva.

Oni su naglasili da su delovanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija protivna svim dogovorima, a pre svega Briselskom sporazumu, koji su potpisali i Beograd i Priština.

Istakli su da je posebno zabrinjavajuća činjenica da Priština ne želi dijalog, dok Beograd ostaje čvrsto pri stavu da je upravo dijalog jedini prihvatljivi način za prevazilaženje problema.

Hađijani se saglasio sa sagovornicima da je dijalog jedini put ka iznalaženju kompromisnog rešenja i izrazio je nadu da će do njega na posletku i doći.

On je naglasio osetljivost kosovskog pitanja i interesovao se za detalje u vezi sa tamošnjom situacijom, posebno u svetlu predstojećih parlamentarnih izborima koji će u februaru iduće godine biti održani na Kosovu.

Tokom sastanka bilo je reči i o pokretanju inicijative Narodne skupštine o održavanju interparlamentarnog foruma, na kojem bi bile plasirane najaktuelnije teme, poput klimatskih promena i drugih tema važnih za ceo region.