7. septembar 2024 12:15

Veljko Odalović: Poseta Lajčaka Prištini jedna nediplomatska misija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da tokom jučerašnjeg boravka specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Prištini kako bi se pripremila sledeća runda dijaloga glavnih pregovarača, nije ni bilo dijaloga.

"Mislim da je ovo jedna vrlo nediplomatska misija. Ako znamo da u dijalogu treba da učestvuju i Beograd i Priština i evropski posrednik, ovo juče je samo bio razgovor o tome kako da se dalje implementiraju neke stvari koje se vide ili ne vide", rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uzima iz svakog potpisanog dokumenta kao sa "švedskog stola" samo one stvari koje mu odgovaraju, a Lajčak mu "namešta da to nastavi".

Odalović je kao primer naveo da Kurtiju u Kumanovskom sporazumu odgovara deo koji kaže da je NATO na Kosovu, a ne KFOR, dok ga iz Vašingtonskog sporazuma ne interesuje ni put Priština-Niš, ni pruga, ni aerodrom, kao ni investicioni fond koji bi sve to da prati, a ne interesuje ga ni da razgovara kako da reši pitanje Gazivoda, kako su se obavezali.

Policija se tokom protesta ponašala krajnje odgovorno

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da svaka javna okupljanja imaju pravila, odnosno da postoji zakon koji definiše pravila ponašanja i obaveze organizatora i učesnika, kao i ovlašćenja organa bezbednosti.

"Naša policija se i u ovim protestima ponela krajnje odgovorno i profesionalno prema svim izazovima, kojih je puno bilo, ali i gde se očekivalo da bude i brutalnija intervencija, kako bi neki na toj osnovi gradili novu platformu za buduće nemire", rekao je on za Tanjug.

Intext service Video

Odalović je naveo da su u pritvoru zadržani samo oni koji su pretili i spremali se da organizovano dođu i napadnu organe bezbednosti, kao i onaj čovek koji je udario pešake na mostu Gazela u Beogradu.

On je kazao da je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sve podatke oko protesta izneo i na jučerašnjoj sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije i da je naglasio da policija obavlja svoj deo posla u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Intext service Video