10. septembar 2024 14:33

Brnabić: Predlog opozicije o litijumu biće na dnevnom redu, jedva čekam sednicu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Predlog izmena i dopuna zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima, koji je podnela opozicija, staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

Service Photo Gallery

"Lično, ja jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine. Jedva čekam", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Brnabić je, posle konferencije za novinare opozicije, rekla da su građani mogli da svedoče vrhuncu licemerija na političkoj sceni i da se desilo da oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. godine, da oni koji su im dali istražna prava 2004. godine ili promenili zakone 2006. i 2011. godine danas tobož traže zabranu geološkog istraživanja litijuma i bora.

Intext service Video

"Želim odmah da kažem da oni ovim ne traže zabranu istraživanja bora i litijuma već praktično traže zabranu svih geoloških istraživanja na teritoriji Republike Srbije. Zašto? Pa zato što ni Rio Tinto nije došao da istražuje litijum, nego istraživao nešto drugo, a onda našao jadarit, a jadarit sadrži litijum. Tako da vi više ne možete, ako se ovo usvoji, da dajete bilo kakve dozvole za istraživanje", objasnila je Brnabić.

Ne bežim od narodne inicijative protiv iskopavanja litijuma

Ana Brnabić rekla je da ne beži od narodne inicijative protiv iskopavanja litijuma i formiranja komisije i da se na tome radi, ali da postoje i druga važna pitanja za rad Narodne Skupštine.

Ona je odgovarajući na to da opozicija takođe traži formiranje komisije koja bi utvrdila šta se desilo sa 38.000 potpisa, odnosno Narodnom inicijativom protiv iskopavanja litijuma i da li će podržati formiranje te komsije, rekla da se na tome radi, ali da postoje i drugi prioriteti.

Intext service Video

"Radim na tome, ali imam takođe mnogo drugih prioriteta, na primer rad na implementaciji određenih preporuka ODIHR, kao i formiranje radnih tela, parlamentarnih grupa prijateljstva i sve ono ostalo što jeste rad Narodne skupštine tako da dobićete odgovor. Ne bežim od narodne inicijative što se tiče formiranja komisije, da budem iskrena, nisam stigla da pogledam taj njihov predlog, ali kao što znate, uvek sam otvorena za njihove predloge. Baš uvek i baš za sve", rekla je Brnabić.

Opozicija u predlogu zakona navela dezinformacije

Predsednica Skupštine Srbije istakla je danas da je opozicija u Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je uputila u proceduru, navela dezinformacije.

"Evo, opozicija je podnela Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a da se donese po hitnom postupku. U predlogu zakona, ponavlja se neistina o tome da će se sumporna kiselina tretirati na 250 stepeni, što je i lično Dragana Đorđević demantovala i izvinila se građanima, jer je širila dezinformacije, ali opozicija - i to u zvaničnom dokumentu koji je predala skupštini - navodi dezinformacije", navela je Brnabić na mreži X.

Kako je dodala, ovo im je najvažnija politička platforma, i ni taj predlog zakona nisu uspeli da napišu kako treba, a nikoga nije zanimalo ni da ga pročita.

Brnabić je zaključila da će ostati u arhivu Skupštine kao dokaz koliko je neka opozicija, nekad, bila aljkava, nezaintresovana, površna i lenja.