11. septembar 2024 15:44

Dragoslav Rašeta: Kamala Haris izašla kao pobednik predsedničke debate u SAD

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put" ocenio je danas da je demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Kamala Haris izašla kao pobednik iz debate sa republikanskim rivalom Donaldom Trampom.

On je Tanjugu kazao da je to pokazala i anketa koja je stigla nekoliko sati nakon završetka debate u kojoj se oko 70 odsto Amerikanaca izjasnilo da veruje da je Haris izašla kao pobednik duela.

Rašeta je naglasio da se Tramp držao prvu trećinu sinoćnjeg duela, ali da je posle toga mentalno posustao i nije bio dovoljno koherentan, dok je Kamala Haris uspela da prikrije slabe tačke i da, kako je naglasio, "poentira na slabim tačkama protivnika".

Intext service Video

"Mislim da je Haris uspela vešto da baca mamce na koje se Trump hvatao, a koji nisu vodili nigde i nisu mu omogućavali da poentira uspešno, kao što je bio slučaj sa Bajdenom", rekao je Rašeta.

Prema njegovim rečima, Tramp je ipak tokom debate uspeo da na veoma jednostavan način objasni neke probleme sa kojima se suočava Amerika i da ponudi svoja rešenja koja možda nisu toliko uspešna, ali zato na drugim temama nije uspeo da pošalje poruku neopredeljenim glasačima, koji su trenutno i najbitniji.

"Čini mi se da je Tramp ulazio u debatu, kao na svoje mitinge, i da se obraća svom članstvu i bazi, dok su mu ekonomski planovi bili dosta šturi i puni populizma", rekao je Rašeta.

Na pitanje da li će biti druge debate ova dva kandidata, sagovornik Tanjuga je rekao da je neizvesno dodajući da je tim Kamale Haris nekoliko sati nakon sinoćnje debate ponudio da stupi u kontakt sa Trampovim timom i da dođe do dogovora oko toga.

"Riskantno je za Trampa da posle ovakvog nastupa sinoć prihvati novu debatu", ocenio je Rašeta.

On je istakao i da su tradicionalno republikanci uglavnom bili u prednosti kada je u pitanju nacionalna bezbednost, ali izgleda je sada Haris u prednosti što se tiče ove teme, pre svega jer je Tramp imao nekoliko lapsusa.

Rašeta je dodao i da je Haris izgubila nešto glasača kod populacije starije od 65 godina, ali da je dobila u mlađoj populaciji od 18 do 29 i u manjinskim grupama bilo da su to etničke grupe ili seksualne grupe kao LGBT.

Naglasio je i da oba kandidata imaju uglavnom iste ciljeve i interese u regionu Zapadnog Balkana.