13. septembar 2024 10:06

Vučević: Mere države biće usmerene na čuvanje mira i zaštitu Srba na KiM

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u današnjem obraćanju naciji objasniti šta se dešava na Kosovu i Metohiji kao i šta će država preduzeti povodom tih događanja, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i dodao je da će mere koje će država preduzimati biti usmerene na čuvanje mira i zaštitu Srba na KiM. 

"Predsednik Republike će u 18 časova objasniti šta se tačno dešava, mnogo preciznije, detaljnije, da bi svi građani Republike Srbije dobili kompletnu ili celovitu sliku, da razumemo šta nam se i zašto dešava, šta je cilj toga. Reći će naravno i šta će naša država da preduzima u narodnom periodu", rekao je Vučević za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Dodao je da su odluke o aktivnostima države Srbije sa kojima će večeras izaći Vučić, zajednički stav predsednika Republike i Vlade Srbije.

Čuvajući Srbe na Kosovu i Metohiji, čuvamo celu Srbiju u smislu mira i stabilnosti i daljeg razvoja države, rekao je premijer.

Vučević je naveo da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno radi nešto novo i dodatno kako bi isprovocirao Srbe i pokazao im da ne mogu da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji .

"Gotovo sam siguran da neće stati sa tom svojom političkom agendom, planom i ciljem, posebno imajući u vidu da u pokrajini u februaru slede izbori, tako da on ne mora da priča ni o ekonomiji, ni o rastu plata, ni penzija, ni BDP-a, ni auto-putevima, ni naučno-tehnološkim kampovima, ni EXPO-u. Može samo da priča o tome kako će da se obračuna sa Srbima, koje uvek definiše da su epicentri i organizovane kriminalne grupe", rekao je on.

Ocenio je da je Kurtijev udar na srpsku zajednicu na KiM nepodnošljiv i za gledati, a kamoli za živeti.

Kada je reč o projektu Jadar, istakao je da će se i u narednom periodu nastaviti razgovori sa stručnjacima i sa građanima.

"Video sam i da je predsednica Narodne skupštine najavila sednicu parlamenta a da su predstavnici opozicionih stranaka izašli sa nekim predlogom - za mene vrlo čudnim, da se zabrani praktično rudarstvo i rudarenje u Srbiji. Oni su time pokazali da su protiv korišćenja prirodnih potencijala Srbije za dalji razvoj", rekao je premijer.

Naglasio je da on nije za takvu politiku i da je to neodgovorno i neozbiljno te da nas čeka još puno posla kako bi se dobili odgovori na sva pitanja koja su postavljena na nedavnim razgovorima u Ljuboviji i drugim mestima u Zapadnoj Srbiji.

Pre svega da se vidi da li taj projekat dovodi do ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine, rekao je Vučević.

Vlada spremna da Skupštini uputi zakon o vraćanju obaveznog vojnog roka

Vučević je izjavio da apsolutno podržava vraćanje obaveznog vojnog roka i da je Vlada Srbije spremna, ako se postigne politički i društveni dogovor, da vrlo brzo donese takav predlog zakona i uputi ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

“Vlada je spremna da vrlo brzo ide sa tim predlogom ka Narodnoj skupštini i da u 2025. godini, kada se steknu logistički i administativni uslovi, krenemo sa time. Ja kao predsednik Vlade i cela Vlada snažno podržavamo ono što je predsednik Republike najavio, a to je da se ozbiljno približavamo eventualnom usvajanju zakonskog akta o ukidanju suspenzije vojnog roka”, rekao je Vučević.

On je podsetio da je u aprilu urađen elaborat sa predlozima kako bi trebalo vratiti obavezni vojni rok, te da je predsednik Republike izašao sa idejom da taj rok ne bude predugačak, 75 dana, 60 dana obuke plus 15 dana vežbe, i s aspektom da određeni profili školovanja budu posebno kategorisani, poput toga da oni koji su završili mašinske škole ili fakultete budu uključeni u vojno-tehničke fakultete, a da ostali idu u redovnu obuku.

Vučević je mišljenja da je dobro i korisno da se vrati obavezno služenje vojnog roka i za same mladiće i za celu državu.