14. septembar 2024 11:50

Vučić: Potpisao sam saglasnost za obavljanje vojnog roka u trajanju od 75 dana

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kao vrhovni komandant i predsednik Republike potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana i dodao da veruje da će vlada da usvoji tu odluku, jer je Srbiji potrebna jaka vojska koja bi mogla da odvrati one koji nam prete.

Service Photo Gallery

"Želim da verujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku. Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo. Jer nije naša želja da bilo koga napadnemo. Niti ćemo to da činimo. Ali naša želja je da odvratimo sve one koji nam svakoga dana besomučno prete", rekao je Vučić u obraćanju na ceremonij promovisanja u prve oficirske činove 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Vučić je nedavno rekao da država razmatra uvođenje vojnog roka u trajanju od 60+15 dana, koji bi bio obavezan za muškarce, dok bi žene i dalje mogle da služe dobrovoljno.

Pred nama nije lak period, uvek morate biti uz svoj narod

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić poručio je, na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine, da pred nama nije lak period, kao i da oni od danas postaju neko ko će uvek biti u prvim redovima za odbranu naše otadžbine i da uvek moraju da budu uz svoj narod.

"I tu nema izvinjenja, popuštanja, opravdanja. Uvek morate da budete sa svojim narodom i sa svojom vojskom", naglasio je Vučić.

Intext service Video

Kazao je da pred nama nije lak period i napomenuo da ga nikad nije ni bilo. "Pogledao sam svoje govore iz prethodnih deset godina i nikada nije bilo lako. Uvek smo se suočavali sa izazovima, sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onima najjačim u svetu koji bi retko razumeli naše potrebe, naše želje, naš ustav i našu otadžbinu. I bez obzira na sve, uspevali smo da sačuvamo mir, uspevali smo da odbranimo naše vitalne državne i nacionalne interese, ali smo uspevali i da popravimo materijalni položaj vojnika", naglasio je Vučić.

Service Photo Gallery

Vučić je zahvalio mladim oficirima i njihovim roditeljima što ih nisu sebično čuvali za sebe. "Poštovani predsedniče Vlade, poštovani ministre, načelniče Generalštaba, pre svega dragi mladi oficiri. Hvala vam na još jednom izuzetnom danu i danas ću govoriti kraće nego ikada. Ne zbog kiše, skoro i da ne pada, već zbog toga što mislim da ste mnogo toga videli, naučili, a i da nikada nije bilo manje potrebno da se govori dugo. Hoću da zahvalim vašim roditeljima, vašim porodicama, zbog toga što vas nisu sebično čuvali za sebe, već su i vašu mladost i vaše znanje i hrabrost ponudili svojoj državi Srbiji. Jedinoj koju imamo", istakao je Vučić.

Intext service Video
Naglasio je da pripadnici vojske imaju danas mnogo bolji materijalni položaj nego pre deset godina, kao i da će biti još bolji. "I živeće još mnogo bolje. I već za koji mesec ponovo ćemo povećavati plate, ponovo omogućiti da živite pristojno u svojim stanovima, da možete da obezbedite siguran život za svoje porodice. Ali nemojte da pomislite i jednog trenutka da će vaša dužnost i vaše obaveze da budu male", poručio je Vučić.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

Predsednik Vučić prisustvuje svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije koja se održava danas ispred Doma Narodne skupštine, a prve oficirske činove dobiće 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Pored predsednika, svečanosti prisustvuju i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant svečanosti pukovnik Srđan Blagojević, rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović, ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kine Li Ming i predstavnici verskih zajednica i organizacija. 

Intext service Video

Vučić uručio sablje sa posvetom najboljim kadetima Vojne akademije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas na sablje sa posvetom najboljim kadetima Vojne akademije 144. i 145. klase, kao i najboljoj kadetkinji 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Sablje sa posvetom predsednik je uručio kadetima Vojne akademije: prvom u rangu u vidu Kopnene vojske Lazaru Tadiću, prvoj u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sari Nikolić, prvom u rangu u službama Nikoli Vasiću, kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Intext service Video

Pre toga, kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika i to 154 kadeta Vojne akademije i 23 kadeta Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju je završilo 159 kadeta i kadetkinja (pet kadeta iz stranih vojski i policija) 144. i 145. klase, dok je medicinski fakultet VMA završilo 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.
 

Service Photo Gallery