28. januar 2023 11:26

Šutanovac: Srbija da pokuša da dobije najviše što može i prihvati plan EU za KiM

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/DIMITRIJE GOLL

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac ocenio je da je pred državnim rukovodstvom težak zadatak, ali da je "jedino ispravno rešenje" da se prihvati predlog za KiM koji "spasava kako građane, tako i državu od kolapsa".

Za razliku od dosadašnjih pregovora i raznih predloga iz međunarodne zajednice, Srbija se danas suočava sa predlogom koji, pored zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova, podržavaju sve zemlje EU, kao i SAD, rekao je Šutanovac za "Blic".

Prema njegovim rečima, u slučaju da suprotna strana prihvati, a Srbija odbije plan, posledice će biti dugotrajne i nesagledive.

"Bićemo izolovano ostrvo na repu Evrope, sa ubrzanim ekonomskim propadanjem, sa još većim društvenim raslojavanjem, sa mračnom perspektivom i garantovanim decenijskim zaostajanjem", rekao je Šutanovac.

On je dodao da građani Srbije to ne zaslužuju, a odgovorni političari, kaže, moraju da urade sve kako do toga ne bi došlo.

"Pred državnim rukovodstvom je težak zadatak, ali jedino ispravno rešenje je pokušati da se kroz dijalog dobije najviše što je moguće i prihvati sporazum koji spasava, kako građane tako i državu od mogućeg kolapsa", rekao je Šutanovac.

Kaže da ga je deo javnosti iznenadio kritikom koju je sveo na lični odnos prema predsedniku Aleksandru Vučiću i koji kroz neuspeh pregovora vidi svoju političku šansu.

"Ne pregovara se o statusu Vučića i odnosu EU i SAD prema njemu, pregovara se o perspektivi svakog građanina Srbije, o tome hoćemo li biti izopšteni od svih zemalja ili ćemo uhvatiti korak sa modernom Evropom", naveo je Šutanovac.

Šutanovac ocenjuje da potpuno pogrešnu strategiju imaju stranke koje se deklarativno zalažu za EU, a sad su najglasnije u kritici sporazuma koji je ponudila upravo EU a za koji kažu da ga nisu videli.

"Svako ko u propasti sporazuma vidi prostor za svoju dnevnopolitičku korist, ne brine o građanima ni o državi", smatra Šutanovac.

Ocenio je i da u Srbiji ne postoje nacionalističke i desno orijentisane stranke, te da se "sve do jedne ponašaju kao ispostave najmračnijih političkih katakombi Moskve".

"Nijedna od njih ne razume da patriotizam ne podrazumeva veću ljubav prema stranoj državi nego prema svojoj", rekao je Šutanovac.

Šutanovac smatra da će te stranke pokušati da kroz, kako je rekao, izvesno rušilačke demonstracije destabilizuju Srbiju, zaustave dalji put ka EU i po mogućstvu okrenu Srbiju ka "raspalom ODKB iz koga beže stalne članice".

"Međutim, svaki odgovorni političar, ali i građanin mora imati na umu da je ovo sporazum za budućnost, da smo u prošlosti razmatrali razna rešenja i da smo tu gde smo jer nismo razumeli geostrateške političke tokove", kazao je Šutanovac.