14. septembar 2024 15:28

Vučević: Srbija neće ostaviti svoj narod na KiM, nema predaje

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da nema predaje Kosova i Metohije, da nema povlačenja, kao i da Srbija ne odustaje od zaštite svojih državnih, nacionalnih ciljeva i interesa.

Vučević je za Tanjug nakon posebne sednice Vlade Srbije na kojoj je donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere koje moraju sva ministarstva da primene u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite i aktivnosti i zaštite Srba na KiM, kao i naših nacionalnih interesa, poručio da je želja države da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu tamo da žive, da niko ne širi dodatnu paniku, kao i da ih niko ne uznemirava.

Intext service Video

On je poručio da Srbija vodi računa o njima i apelovao na Srbe da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.

"Nema predaje, kao ni povlačenja Srbije. Poštujemo sve, nećemo da imamo ratove i sukobe, ali mnogo je važno da Srbi na KiM izdrže, kao i da ostanu tamo da žive vekovima", izjavio je on i dodao da je to ključno.

Vlada donela zaključak kojim se nalažu mere ministarstvima vezano za KiM

Premijer Vučević izjavio je danas, posle posebne sednice Vlade Srbije, da je donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere koje moraju sva ministarstva da primene u smisu pravne i socijalno ekonomske zaštite i aktivnosti i zaštite Srba na KiM, kao i naših nacionalnih interesa.

"I to je ono što je direktno povezano sa onih pet oblasti u kojima je predsednik pričao, vraćanje stanje pre ovih jednostranih poteza vlade Albina Kurtija. To je svakako da proglasimo Kosovo i Metohiju kao području posebne socijale zaštite. To je dalje jačanje srpskih institucija na KiM i njihovo osnaženje i nedozvoljavanje da one budu ugašene", rekao je Vučević za Tanjug.

Intext service Video

On je istakao da je vrlo bitna i formiranje posebnog ili specijalnog, a videće se kako će se formalno-pravno definisati, odeljenja tužilaštva koje će procesuirati sve počinioce krivičnih dela vezana za ono što se dešava na Kosovo i Metohiji.

"Hoćemo da znamo odgovornost svakoga onoga ko sprovodi ovo nasilje nad Srbima, nad srpskom imovinom", poručio je Vučević.

Ministarstvu odbrane naloženo da pokrene proceduru obaveznog služenja vojnog roka

Vlada Srbije usvojila je danas na posebnoj sednici zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana, izjavio je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

"Mislim da će Vlada Srbije do kraja sledeće nedelje, a biće pozvan i predsednik Srbije kao vrhovni komandant da prisustvuje sednici Vlade Srbije, usvojiti predlog izmena zakona kojim ukidamo suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, ali ga definišamo na 75 dana", rekao je on za Tanjug.

Intext service Video

Naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi sredinom sledeće godine.

Dodao je da se kreće u proces definisanja kako da mladi regruti koji su recimo završili elektrotehničke, mašinske i slične škole mogu da služe vojni rok i u Vojno-tehničkom institutu i onim organizacijim delovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrana koje zahtevaju veće tehničko i tehnološko znanje.

Intext service Video