16. septembar 2024 10:16

Nenad Vuković: Jedino adekvatan pritisak zapada može da dovede do nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Vuković: Jedino adekvatan pritisak zapada može da dovede do nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković izjavio je danas da paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera koje je Vlada Srbije usvojila u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji pokazuju da Srbija nastavlja da insistira na bezbednosti i opstanku Srba.

Vuković je ocenio da jedino adekvatan pritisak zapada na Prištinu može da dovede do određenog korigovanja stava i nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do konsolidacije i dogovora kako će južna srpska pokrajina dalje funkcionisati.

On je rekao Tanjugu da je, pored praktičnog značaja ovih mera koje je Vlada Srbije usvojila na sednici u subotu, koje Srbima na KiM pokazuju da država stoji iza njih i brine o njima, važno da se Evropi i Americi skrene pažnja da se na njihove oči, na Balkanu, stvara jedna monoetnička država.

Dodaje da Amerika kao država koja počiva na multietničnosti to ne bi smela da toleriše.

Vuković dodaje da osim deklarativnih opomena nije ništa učinjeno kako bi se na celishodan način zaštitila srpska zajednica, zbog čega smatra da je potrebno nešto mnogo jače da se uradi od deklarativnih opomena.

"Vidljiva je žurba režima Aljbina Kurtija, čak na zapadu od svojih mentora u ruhu analitičara dobija pohvale za svoje stavove gde je video da dijalog nije put da se dođe do priznanja", naveo je Vuković.

Kaže da Kurti želi da sprovede suverenitet tzv. Kosova gde god je to moguće, kao i na severu KiM.

To sa druge strane dovodi do očaja i beznađa kod Srba i opasnosti da Kosovo ostane bez Srba, dodao je Vuković.

Komentarišućinovu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja je najavljena za sutra u Briselu, Vuković je rekao da je iako je manverski prostor Beograda mali, i sve više se sužava zbog delovanja tzv. kosovskih institucija i nečinjenja Zapada da uradi ono što je potrebno kako bi se zaštitila srpska zajednica, prisustvo na ovom sastanku veoma značajno.

"Jer Srbija ne sme da propusti ni jednu priliku da govori istinu i skreće pažnju na težak položaj Srba na KiM", naglasio je on.

Vuković je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za opstanak Srba na KiM.