16. septembar 2024 19:14

Jelena Begović sa kubanskim ministrom nauke razgovarala o saradnji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NITRA

HAVANA - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas u Havani sa kubanskim ministrom nauke, tehnologije i životne sredine Eduardom Martinezom Dijazom, a nakon sastanka navela je da su otvorene mogućnosti da se u bliskoj budućnosti potpiše Memorandum o razumevanju.

"Ovaj memorandum obuhvatao bi naučnu saradnju i razmenu stručnjaka, kao i moguće zajedničke projekte, koje bismo mogli da razvijamo sa naučnim ekosistemom na Kubi", rekla je Begović, a saopštilo je Ministarstvo.

Service Photo Gallery

Na sastaku u Centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Havani, Begović su detaljno predstavljeni naučni potencijal i sistem, kao i inovacioni ekosistem ove karipske države.

"Kuba je paralelno razvijala biotehnologiju i genetičko inženjerstvo, vrlo slično Srbiji, i od 1986. godine imaju ovaj Centar za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, a članovi su i Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB)", rekla je Begović.

Ona je dodala da u okviru ovih oblasti na Kubi postoji sjajna fundamentalna nauka u kombinaciji sa primenom u oblastima biotehnologije, pre svega biomedicini i poljoprivredi.

"Tokom sastanka predstavljeni su nam i inovativni proizvodi, koji su Kubi pomogli ne samo tokom pandemije, nego su je i postavili na svetsku mapu, što se tiče biomedicinskih proizvoda i bioloških lekova", navela je ministarka.

Uprkos mnogim otežavajućim okolnostima u kojima žive, dodala je Begović, Kuba kao zemlja koja je još osamdesetih godina prošlog veka prepoznala ključnu ulogu znanja u razvoju društva, sada ima sjajnu nauku.

"Ono što je veoma bitno, Kuba ima i veoma primenjivu nauku, koja i te kako pomaže čitavoj zajednici. Iz razgovora sa ministrom Martinezom Dijazom videli smo da su zdravstvena zaštita građana, odnosno zdravstvene usluge na Kubi jedan od državnih prioriteta", rekla je Begović.

Ministarka je sastanak ocenila kao veoma otvoren i prijatan.