18. septembar 2024 11:27

Ivica Ivković: Nije bilo ugrožavanja objekata od posebnog značaja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U prethodnom periodu Uprava policije je u saradnji sa ostalim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) preduzela čitav niz aktivnosti na praćenju i koordinisanju mera bezbednosti u oblastima od posebnog značaja za Srbiju, izjavio je danas načelnik Uprave policije MUP-a pukovnik policije Ivica Ivković i dodao da nije bilo ugrožavanja objekata od posebnog značaja.

„To su pre svega oblasti saobraćaja, energetike, telekomunikacija, vodoprivrede i slično. Aktivnosti MUP-a su bile usmerene na prevenciju i blagovremeno otkrivanje bezbednosnih rizika i pretnji, otkrivanje i rasvetljavanje krivičnih dela i prekršaja. U prilog tome govori činjenica da u prethodnom periodu nismo imali nijedan registrovan slučaj ugrožavanja objekata od posebnog značaja“, rekao je on na konferenciji posvećenoj jačanju saradnje između javnog i privatnog sektora bezbednosti u zaštiti objekata od posebnog značaja za Srbiju, koja se održava u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, da bi zaštita objekata od posebnog značaja bila podignuta na viši nivo, Uprava policije je od donošenja zakona o privatnom obezbeđenju krajem 2013. godine radila na izdavanju ovlašćenja centrima za obuku službenika obezbeđenja, sprovođenju stručnih ispita, izdavanju licenci i legitimacija službenicima obezbeđenja, kao i praćenju i nadzoru poslova privatnog obezbeđenja i detektivskih delatnosti.

Intext service Video

„U oblasti privatnog obezbeđenja u prethodnom periodu izdato je skoro 1.800 licenci pravnim licima i više od 65.000 licenci fizičkim licima. To govori o obimu i kvalitetu ovog segmenta bezbednosti našeg društva. Na taj način postavljeni su temelji za efikasan sistem interne bezbednosti objekata od poslovnog značaja, koji naravno, uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, može da predupredi eventualnu realizaciju bezbednosnih pretnji, rizika i izazova“, istakao je Ivković.

Ocenio je da u Srbiji postoji dobar normativni okvir koji obezbeđuje adekvatnu zaštitu objekata od posebnog značaja i naglasio da nema adekvatne zaštite bez saradnje javnog i privatnog sektora bezbednosti, kao i bez preduzimanja primenjenih aktivnosti.

Intext service Video

„U ovoj oblasti moram da napomenem da postoji i funkcioniše stručni savet za unapređenje javno-privatnog partnerstva u oblasti privatnog obezbeđenja i detektivske delatnosti. To je radno telo koje čine predstavnici ministarstva i predstavnici udruženja za privatnu bezbednost i detektivsku delatnost“, naveo je Ivković.

Dodao je da je neophodno da se na nivou policijskih uprava, na čijim teritorijama se nalaze objekti od posebnog značaja, uspostave adekvatni mehanizmi saradnje između privatnog i javnog sektora bezbednosti.