19. septembar 2024 15:04

Vučić: Uskoro prva tranša po planu rasta za Zapadni Balkan u visini od 112 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Uskoro prva tranša po planu rasta za Zapadni Balkan u visini od 112 miliona evra

Foto: Tanjug video

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se uskoro, u oktobru ili novembru, može očekivati isplata prve tranše po planu rasta za Zapadni Balkan u iznosu od 112 miliona evra, a da je ukupno planirano da Srbija dobije 1,58 milijardi evra.

On je rekao da se nada da će to biti već krajem oktobra i da je to važno za građane, da osete pomak. "Naša tranša će biti 112 miliona evra, od toga je 32 miliona evra poklon novac, 80 miliona evra je kredit, pod najboljim mogućim uslovima, ali nije to za nas od suštinskog značaja, već reforme, to je za nas od najvećeg značaja", rekao je Vučić u Briselu nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je naglasio da agenda plana rasta za Zapadni Balkan predviđa 1,58 milijardi evra za Srbiju.

"Računajte da je (od te sume) 380 miliona poklon novac, dakle grantovi, a 1,2 milijarde su ova najpovoljnija pozajmljena sredstva, gde je kamata 0 do 2 odsto na 40 godina. Dakle stvarno kao da je džabe novac", rekao je Vučić.

U Briselu o evropskom putu, SEPA, zelenim koridorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao o evropskom putu i šta može da se očekuje u narednom periodu, a takođe je naveo i da smo uspeli da, kako je rekao, uskočimo u taj voz i da od 1. januara budemo deo SEPA (Single European Payment Area).

"To je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog naših pre svega manjih preduzeća, zbog naših kompanija", rekao je Vučić novinarima.

Rekao je da je u Briselu imao sastanak sa Oliverom Varheijem, komesarom za proširenje, koji će uskoro biti na novoj poziciji.

"Razgovarali o svemu onome što smo činili u prethodnom periodu uz zahvalnost njemu za ogromnu energiju, požrtvovanost i posvećenost rešavanju problema. Razgovarali smo o onome šta su planovi nove Evropske komisije čiji vremenski mandat ističe 2029. godine, dakle za pet godina", rekao je Vučić.

Kako je naveo, to je bila jedna od tema razgovora i sa Ursulom fon der Lajen na zajedničkom ručku.

"Ja ne volim obično da pričamo o tome šta je ko govorio, osim ono što je važno za nas, a to je da, bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, poput Sepe, da verujem da smo uspeli da uskočimo u taj voz i da ćemo od 1. januara biti deo onoga što se naziva Single European Payment Area", rekao je Vučić.

Rada Trajković više voli članove tzv. OVK nego Srbe sa KiM

Vučić je izjavio da je stav Rade Trajković prema Srbima na KiM od ranije poznat i da ne vidi ništa novo ni u izjavi u kojoj je uporedila Srbe sa KiM sa članovima tzv. OVK.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Briselu kako komentariše tu izjavu Rade Trajković i kome se dodvoravaju oni koji porede Srbe sa KiM sa članovima tzv. OVK.

"To je za nju čak i lažno poređenje, mnogo više ona voli ove iz OVK. Ali nisam čuo njenu izjavu i ne mogu da komentarišem, ali mogu da komentarišem njene stare izjave", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše to što je nemačka ambasada upozorila Prištinu da, ukoliko ne ukine zabranu uvoza srpske robe, da će njihov status u Berlinskom procesu biti doveden u pitanje, Vučić je rekao da je u toku sastanak na drugom jednom nivou u Briselu, kome prisustvuje državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.  

U Briselu počeo radni ručak Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana, prisustvuje Vučić

U Briselu je danas počeo radni ručak, lidera Zapadnog Balkana sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fan der Lajen.

Kako je najavljeno, na sastanku će se sagledati odnosi i saradnja EU i Zapadnog Balkana u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan. Sastanku prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Isplata sredstava zavisi od uspešne primene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice. 

Dobar i otvoren razgovor sa komesarom Varhejijem o napretku naše zemlje ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem u Briselu imao dobar i otvoren razgovor o napretku Srbije u procesu pristupnih pregovora i da je istakao da je Srbija spremna za nove korake u pravcu članstva u EU, kao i da je zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda na KIM. 

Vučić je naveo da su razgvorali i o sporovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan. 

"Ponovio sam da je Srbija, suštiniki i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama i zahvalio sam na podršci na tom putu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav. 

Vučić je rekao da je iskoristio priliku da informiše komesara o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda. 

"Zahvalio sam komesaru Varhejiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružio evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije", dodao je predsednik. 

Vučić u Briselu učestvuje na radnom ručku za lidere Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Brisel, gde će danas učestvovati na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predviđeno je da se Vučić odvojeno sastane i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem,

Vučić je u sredu rekao da će sastanak koji organizuje Fon der Lajen biti važan i da će se razgovarati o Agendi rasta, kao i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga i jedinstveno balkansko tržište.

"Razume se, biće govora i o problemima i o svemu drugom, ali verujem da će to biti jedan važan sastanak u kojem će nam predsednica Evropske komisije ukazati na to da će Marta Kos voditi onaj deo koji je u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati priliku da se upoznamo sa njihovom novom agendom", naveo je Vučić.