23. septembar 2024 23:24

Ministar Đurić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Butana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Đurić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Butana

Foto: TANJUG/Ministarstvo spoljnih poslova

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se, uoči otvaranja generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine UN, sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Butan Lionpom Dinom N. Dungielom.

Ministri su razgovarali o intenziviranju bilateralnih odnosa kroz jačanje političkog dijaloga i realizaciju poseta na visokom nivou, kao i o perspektivama unapređenja ekonomsko-poslovnih veza dveju zemalja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Đurić je zahvalio sagovorniku na principijelnoj podršci Butana kada je reč o očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije i naglasio da Beograd ceni podršku ove zemlje u međunarodnim organizacijama po pitanjima od nacionalnog značaja.

Šefovi diplomatija razmenili su mišljenja i o povezivanju dvaju ministarstava kroz obuke i seminare za diplomate, kao i o bilateralnoj saradnji u oblasti obrazovanja, pri čemu je Đurić posebno istakao program "Svet u Srbiji" kao priliku za studiranje butanskih studenata u našoj zemlji.

Upoznavši sagovornika sa planovima za pripremu Specijalizovane izložbe Ekspo 2027 u Beogradu, ministar Đurić je uputio poziv Butanu da učestvuje u ovom događaju i zemljama iz čitavog sveta predstavi svoju kulturu, tradiciju, turističke i ekonomske potencijale.