27. septembar 2024 12:50

Brnabić: Većina obezbedila kvorum za početak sednice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Većina obezbedila kvorum za početak sednice

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas na početku sednice na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu posanicima vladajuće većine što su, kako je rekla, omogućili kvorum za početak rada.

"Da niste, ne bismo imali kvorum za rad. Ovo je jako relevantno. Još jedan pokazatelj na koje sve načine odugovlačite ovu sednicu. Zašto vi ljudi nećete da pričamo o litijumu, ja ne znam, ali mogu da pretpostavim, jer je onaj predlog zakona takva sramota da ja lično jedva čekam da krene ta rasprava. Tako da, hvala vam svakako što ste omogućili kvorum“, rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da je opozicija tražila da se o litijumu diskutuje u vanrednom zasedanju, a na poziv poslanika koalicije NADA da članovi vlade "ne zloupotrebljavaju vreme kad nema šta da se kaže", upitala je da li očekuje da ministri budu "fikusi" i da ne odgovaraju da bi se ova sednica završila.

Brnabić je citirala poslanika koalicije NADA Predraga Marsenića, kome je odovarala, rekavši da je upravo izgovorio da "kolega Šulkić (koalicija NADA) rekao sve što ima da se kaže, a da je onda (Marsenić) nastavio da govori još osam minuta".

Brnabić Jovanoviću: Kažete danas da nisam vlasnik "Jovankine vile", gde je izvinjenje

Ana Brnabić rekla je da danas od šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute nije čula izvinjenje, jer je danima govorio da je ona vlasnik vile Jovanke Broz na Dedinju, a danas potvrdio da nije.

"Što se tiče vaše vile na Dedinju. Da, vi niste vlasnik Jovankine vile na Dedinju. Vi ste vlasnik 375 kvadrata stana", rekao je Jovanović u diskusiji, a Brnabić ga je upitala:

"Izvinite, nisam čula, nisam vlasnik? Molim? Nisam vlasnik te vile? Aha, znači, tri dana ste pričali da sam vlasnik, ali sada kažete da nisam. Hvala vam na svemu što ste pokazali u poslednjih pet dana", navela je Brnabić i podsetila da su se sinoć pred građanima dogovrili da se izvini.

"I to ja rekla, evo pred svim građanima Srbije, ukoliko pokažem danas da ste govorili neistinu, i da ta, to što vi zovete Jovankina vila, a što je vila Republike Srbije, nije moje vlasništvo, da je nisam kupila, da ćete se danas izviniti, vi ste rekli, da, izviniću se. Poštovani građani Republike Srbije, nismo čuli izvinite. To su takvi ljudi", prokoemntarisala je Brnabić.

Sad tražite da budemo fikusi i ćutimo, uvek moramo da vam izlazimo u susret

Predsednica Skupštine Srbije ponovila je danas da je opozicija tražila da se o litijumu diskutuje u vanrednom zasedanju, a na poziv poslanika koalicije NADA da članovi vlade "ne zloupotrebljavaju vreme kad nema šta da se kaže", upitala je da li očekuje da ministri budu "fikusi" i da ne odgovaraju da bi se ova sednica završila.

Brnabić je citirala poslanika koalicije NADA Predraga Marsenića, kome je odovarala, rekavši da je upravo izgovorio da "kolega Šulkić (koalicija NADA) rekao sve što ima da se kaže, a da je onda (Marsenić) nastavio da govori još osam minuta".

"Toliko o tome u stvari ko ovde želi da završi sednicu. Što se tiče tumačenja, ne tumačim ja ništa. Čitam zakon i ustav. Redovno zasedanje počinje 1. oktobra", rekla je Brnabić na sednici na kojoj se govori o amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu.

Brnabić je konstatovala da se uvek radi o tome da većina mora da izlazi u susret opoziciji jer opozicija ne može da formuliše zahtev na pravi način.

Martinović: Objavljen javni konkurs za nabavku opreme za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas da je objavljen poziv za nabavku opreme za navodnjavanje i da će poljoprivrednici moći da dobiju od 40.000 dinara do tri miliona dinara.

Martinović je to rekao na sednici Skupštine Srbije odgovarajući poslaniku stranke Srbija centar Slobodana Ilića koji je rekao da je Srbija poslednja u Evropi po navodnjavanju.

Ministar je demantovao i Ilićeve tvrdnje da aktuelnoj vlast u Srbiji Slovenci i Bosanci vode agrarnu politiku.

Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević izjavio je da je prosečan podsticaj za seljaka u Evropi 260 evra, a u Srbiji 340.

Skupština Srbije nastavila rad po amandmanima na rebalans budžeta

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu po amandmanima na predlog rebalansa budžeta za ovu godinu.
Na taj zakonski predlog podneto je 119, a na svih sedam tačaka dnevnog reda ukupno 146 amandmana.

Za ovu godinu planirano je da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Poslanici su vanrednu sednicu na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta i pratećim zakonima počeli u ponedeljak.