27. septembar 2024 18:37

Đurđević Stamenkovski: Demografska obnova Srbije prioritet

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamankovski pozvala je danas sve poslanike da na dan glasanja, glasaju za Zakon o povećanju roditeljskog dodatka i istakla da je osnovni prioritet njenog Ministarstva demografska obnova.

"Društvo koje porodicu stavlja na prvo mesto ima zagarantovanu budućnost", poručila je Đurđević Stamenkovski na sednici Skupštine Srbije.

Ona je rekla da je Srbiji potrebna demografskoj obnova u kojoj treba da se uključe sve institucije Republike Srbije, jer ona podrazumeva jačanje sela, podršku porodičnim gazdinstvima, ulaganje u domaću privredu, u puteve, u važne infrastrukturne projekte koje su na korist svim našim građanima, a pre svega deci i porodicama.

"U prilog tome želim da obavestim javnost da sam predsedniku vlade Milošu Vučeviću predala preporuke Ministarstva za brigu o porodici i demografiju koje smatram da treba da primene lokalne samouprave, sve opštine i svi gradovi, i dobila podršku od predsednika vlade da vlada zaključkom te preporuke usvoji i uputi ih lokalnim samoupravama na dalje postupanje. To je upravo taj sistem, taj holistički pristup koji zagovaramo da svi zajednički delujemo jedinstveno u toj demografskoj obnovi", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla da nema jednostavnog recepta za demografsku obnovu, da sa njom imaju problem i zemlje kao što je Japan, koji osmu godinu zaredom ima pad nataliteta, ali i skoro cela Evropa.

Ministarka je dodala da demografska obnova podrazumeva i povratak naših ljudi iz inostranstva, ali i uspostavljanje sistema po meri porodice.

"Ja duboko verujem da mi danas ne možemo da govorimo samo o novcu, o iznosima roditeljskog dodatka, već i naša obavezaka da govorimo o porodici, da govorimo i o porodičnim vrednostima. I ne želim da verujem da su u Srbiji porodične vrednosti za jedan deo medijske scene zabranjena tema, još manje tema koja služi za izvrgavanje ruglu", poručila je ministarka.

Ona je zahvalila Vladi Srbije što je opredelila dodatnih 10 milijardi dinara da podrže Zakon o povećanju roditeljskog dodatka i ponovila da je, prema njemu, 500.000 dinara roditeljski dodatak za prvo dete, 600.000 dinara za drugo dete u mesečnim ratama na dve godine, plus 135.000 dinara jednokratno.

Za treće dete 2.280.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata, plus 135.000 dinara jednokratno,a za četvrto dete 3.180.000 dinara u 120 rata.

Ministarka je naglasila da će ove mere važiti za svu decu rođenu od 1. januara 2024. godine.