30. septembar 2024 13:56

Brnabić: Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu, opozicija kupuje vreme

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je, kako je istakla, reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija.

"Ne znam zašto mi dobacujete, rekli ste da nisam u pravu i da nisam govorila istinu kada je vaša koleginica, ovlašćeni predstavnik za ovaj zakon, rekla da Aleksandar Vučić ne može da bude ovde", navela je Brnabić.

Ona je to rekla dgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da li će Vučić danas doći na sednicu parlamenta o litijumu.

Intext service Video

Pošto je rasprava skrenula u drugom smeru od amandmana, Brnabić je opomenula poslanike da su tek na 66. amandmanu od predloženih 146 i zamolila ih da se ubrzaju, pošto je preostalo svega četiri sata za raspravu i da neće stići da završe sednicu na vreme da bi mogli da započnu sednicu o litijumu. 

Raguš: Sednica o litijumu kada se završi rasprava o budžetu

Predsedavajuća Skupštinom Srbije Marina Raguš obavestila je poslanike da će vanredna sednica na zahtev 86 poslanika koja je zakazana za 14.00 časova početi kada se završi aktuelna sednica o rebalansu budžeta.

Vanredna sednica o rebalansu budžeta počela je prošlog ponedeljka, a na izmene zakona o budžetu podneto je više od 140 amandmana.

Iako su neki poslanici opozicije povukli amandmane rasprava o rebalansu je nastavljena i dalje.

Predsednica Skupstine za danas u 14.00 zakazala je novu vanrednu sednicu na zahtev grupe od 86 opozicionih i samostalnih poslanika. 

Vučević:Opozicija zloupotrebljava sindikalnu borbu prosvetnih radnika

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je opozicija i danas pokazala da je spremna da monopolizuje svaki vid zadovoljstva ili nezadovoljstva u državi, opravdanog ili neopravdanog, objektivnog ili subjektivnog i da to koristi kao priliku za ulazak na politički poligon, a da sada zloupotrebljava sindikalnu borbu prosvetnih radnika.

"To smo imali i kod ubistva dece u osnovnoj školi na Vračaru, to smo imali kod svih nesreća koje nam se dešavaju u državi a sada sebi dajete za pravo da vi monopolizujete politički sindikalnu borbu prosvetnih radnika", rekao je on u Skupštini Srbije odgovarajući narodnom poslaniku poslaničke grupe Nardni pokret Srbije - Novo lice Srbije Urošu Đokiću koji je pozvao građane da podrže prosvetne radnike koji su najavili protest za sredu, 2. oktobar.

"Vi u stvari urušavate njihovu sindikalnu borbu, jer hoćete vi da se pojavite na tom skupu. Vi sada činite medveđu uslugu sindikalnim radnicima ili sindikatima u prosveti, jer pokušavate i sve vreme radite tokom rasprave o rebalansu budžeta da monopolizujete njihovu borbu", rekao je Vučević.

Istakao je da prosvetne radnike niko ne potcenjuje i da je Vlada Srbije ispunila gotovo sve što je dogovoreno protokolom između Vlade Srbije i sindikata u prosveti prošle godine. " Spremni smo da nastavimo i dalje da razgovaramo", rekao je Vučević.

Vulin u Skupštini: Ničiji grobovi i kosti ne smeju da postanu deo naše rasprave

Potpredsednik vlade Aleksandar Vulin izjavio je danas u nastavku Drugog vanrednog zasedanja Narodne skupštine da ničiji grobovi i ničije kosti ne smeju da postanu deo političke rasprave u Skupštini.

On je tako reagovao na izjavu šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da bi se ako se u Jadru bude kopalo naišlo na kosti pradedova koji su poginuli na Ceru, na šta je predsednica Narodne skupšitne Ana Brnabić rekla da nije u redu da se zloupotrebljavaju kosti pradedova. Vulin je zamolio opozicione narodne poslanike da grobovima predaka ne brane svoju politiku.

Intext service Video

"Raspravljaćemo o svemu, vređaćemo se, svađaćemo se, nalazićemo argumente. Sve je u redu i sve je dozvoljeno. Samo vas molim, nemojte ničije kosti da iskopavate. Nemojte grobovima da branite sopstvenu politiku", proručio je Vulin opozicionim poslanicima.

Prema Vulinovim rečima, u skupštinskim klupama je bio ubijen i narodni poslanik Kraljevine SHS Pavle Radić, koga je ubio Puniša Račić i pitao da li to znači da onda ne treba da se raspravlja u zgradi Skupštine. 

Milićević: Samo neodgovorni ignorišu činjenicu da litijum može biti faktor razvoja

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević izjavio je danas da samo neodgovorni predstavnici vlasti i opozicije mogu da ignorišu činjenicu da postoje rudna i mineralna bogatstva koja mogu da budu ozbiljan faktor razvoja Srbije u narednim decenijama i što može građanima da unapredi životni standard i život.

"Odgovorna vlast, odgovorna vlada, kao što je vlada na čijem je čelu predsednik Miloš Vučević, ne propušta prilike, ali na prvo mesto uvek stavlja interes građana Srbije. I zato je na predlog predsednika Republike otvorena u naredne dve godine diskusija, razgovor sa građanima, razgovor u koji su uključeni i predsednik vlade i vlada, razgovor u kojem je uključena i naučna zajednica", rekao je Milićević na sednici Skupštine Srbije na kojoj je rasprava o amandmanima na rebalans budžeta prerasla u polemiku o litijumu.

Intext service Video

On je dodao da je predsednik Republike zamolio naučnu zajednicu da ne budu ni za, ni protiv, već da idu među ljude i da daju odgovore na sva otvorena pitanja.

"Nije ni na meni, nije na vama da kažemo da li je nešto dobro ili loše. Na nama, kao predstavnicima odgovorne i ozbiljne vlade Republike Srbije, je da obezbedimo ambijent za raspravu i da čujemo mišljenje onih koji su pre svega stručni i da stavimo stručnost na prvo mesto", poručio je ministar. 

Nastavljena Sednica Skupštine Srbije o rebalansu budžeta

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela u prošli ponedeljak je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.

Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Intext service Video

Service Photo Gallery

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi ovu sednicu da završe do 14 časova, a zatim će odmah otpočeti novu, pošto je za taj termin predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na kojem će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanja kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.