1. oktobar 2024 17:29

Vučić: Srbija će udvostručiti novac koji se ulaže u CERN

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

ŽENEVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Ženevi na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja - CERN da će Srbija dvostruko povećati novac koji se ulaže u CERN i pozvao sve zemlje članice da povećaju ta sredstva.

Intext service Video

Vučić je čestitao CERN-u godišnjicu i istakao da predstavlja zemlju koja je punopravni član, kao i da mnogi srpski fizičari i inženjeri dolaze tu i sarađuju sa CERN-om. "Mogu vam reći da se u mojoj zemlji suočavamo sa velikim problemom u pogledu obrazovanja i da smo naučili mnogo od Ursule von der Lajen i Švajcarske o sistemu dualnog obrazovanja", rekao je Vučić.

Ukazao je i da zbog razvoja veštačke inteligenciji i proizvodnje električnih vozila nećemo moći u Srbiji da proizvedemo dovoljno struje u budućnosti ako ne dovedemo modularne nuklearne reaktore u našu zemlju.

"A kako to da uradimo, jer svake godine imamo sve manje i manje nuklearnih fizičara, nuklearnih inženjera, a u isto vreme gubimo studente rudarstva i geologije, jer je to postalo čudno i nepopularno zbog ovog popularnog zelenog pokreta. Ne znam šta ćemo da radimo, ali vidim da, a ne govorim samo u ime moje zemlje, već i u ime cele Evrope, da mnogi brojevi tih naučnika opadaju, dok kod Kineza taj broj raste, mi nemamo to što oni imaju i svi se ponašamo pomalo razmaženo kao da je sve dobro i u redu i da će sve biti bolje", naveo je Vučić.

Intext service Video

Naglasio je da je CERN najbolji primer po onome što su uradili, kao i da se Srbija upravo tome pridružila. "Ali molim vas da samo vidimo šta možemo da učinimo, a treba da učinimo mnogo više kako bismo preživeli. Ursula je rekla vama najbolju vest, a to je da će izdvojiti više novca za CERN. Mi dajemo mali doprinos, ali redovno plaćamo sve naše obaveze i dvostruko ćemo povećati nivo novca koji ćemo uložiti u CERN. To će i dalje biti beznačajno u poređenju sa onim što je Ursula obećala, ali ako bi svi ostali učinili isto, to neće biti tako beznačajno", poručio je Vučić.

CERN je jedna od najboljih institucija u Evropi, ponosan sam što je Srbija članica

Predsednik Vućić istakao je u Ženevi da je CERN jedna od najboljih institucija u Evropi i da je ponosan na činjenicu što je Srbija jedna od 24 članice, kao i da će će dodatnim ulaganjem u srpske naučnike koji rade u toj organizaciji da se doprinese daljem razvoju zemlje.

"Moraćemo da imamo nuklaernih fizičara više, to će morati da postane, ne samo poseban i potpuno odvojen predmet, usko stručan, već će i drugi morati to da izučavaju. Moraćemo nukularne inženjere da imamo, jer nećemo da imamo struju", rekao je Vučić novinarima.

Intext service Video

On je podsetio da je Srbija jedna od 24 punopravne članice ove organizacije u kojoj je, kako je naveo, između ostalog izmišljena globalna mreža WWW, traže se novi lekovi za lečenje raka...

Vučić je naveo da su 23 naše osobe stalno u CERN-u, da dolazi veliki broj ljudi sa Instituta za fiziku, Fizičkog fakulteta i drugih srpskih institucija. Naglasio je da svi u Evropi moraju brže da se menjaju, dodajući da je uticaj kovid pandemije i društvenih mreža sve promenio i da zato Evropa kasni za SAD i Kinom.

I rad na dualnom obrazovanju nam je dao prednost u odnosu na region

Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija nije postala važan partner CERN-a i nije pretekla neke zemlje u regionu tek tako, već je korak na tom putu napravljen zahvaljujući zalaganju bivše predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ali i činjenici da smo počeli da radimo na dualnom obrazovanju, da smo promenli sistem i odnos prema industriji.

Predsednik koji danas boravi u Švajcarskoj, na proslavi 70 godina CERNA-a, je to rekao na pitanje novinara da li činjenica da je Srbija jedna od 24 punopravnih članica CERN-a i jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja ima taj status, ukazuje da je CERN prepoznao Srbiju kao važnog partnera.

"Tu je veliki posao uradila Ana Brnabić. Mi smo mnogo uložili i trudimo se da budemo prisutni", rekao je Vučić i podsetio da je bio na prvom samitu World Minds u Švajcarskoj.

Intext service Video

Presednik je dodao da je u Srbiju doveo i predsednicu Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske Ursulu Rejnold. "Počeli smo da radimo na dualnom obrazovanju i to je ono što nam pruža ne beznačajnu prednost u odnosu na druge. Nismo mi ođednom pretekli Crnu Goru i Severnu Makedoniju i Bosnu Hercegovinu zato što smo u međuvremenom postali mnogo marljiviji, već zato što smo promenili određene stvari, sistem i na drugačiji način se ponašali prema našoj industriji", rekao je predsednik.

"Ukoliko bismo bili još marljivi, ukoliko bismo više radili i više učili, onda sam siguran da bismo mnogo napred otišli. Zato ćemo tome da se posvetimo, i svi ćemo morati sebe da menjamo", rekao je Vučić.

Srbija sa ponosom ističe da su njeni timovi dali doprinos istraživanjima CERN-a

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas Veliki hadronski sudarač u CERN-u, koji se nalazi 90 metara ispod zemljine površine i tom prilikom je istakao doprinos koji su naučni timovi iz Srbije dali istraživanjima na ovom mestu.

"Ponosan na Srbiju i zadivljen onim što sam video u Velikom hadronskom sudaraču, znajući da i naša pamet učestvuje u najvećem naučnom eksperimentu našeg vremena. Srbija, kao punopravna članica CERN-a, sa ponosom ističe da su njeni timovi dali veliki doprinos istraživanjima koja se vrše upravo ovde, u najvećoj i najsloženijoj laboratoriji na svetu, a pogotovo kroz aktivno učešće u jednom od najkompleksnijih globalnih naučnih i tehnoloških istraživanja koja su ikada sprovedena", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici. 

Intext service Video

Vučić se u Ženevi sastao sa državnim sekretarom Velike Britanije Piterom Kajlom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Ženevi sa Piterom Kajlom, državnim sekretarom Velike Britanije za nauku, inovacije i tehnologiju.

Vučić prisustvuje ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN. 

Srbija jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je punopravni član CERN-a

U Ženevi se danas održava ceremonija obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, a našu zemlju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i ministarka nauke Jelena Begović.

Predsednik Vučić govoriće na ceremoniji obeležavanja godišnjice CERN-a, budući da je Srbija punopravni član te organizacije. CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine, sa 23 države članice, a sa 38 država ima ugovore o saradnji.

Intext service Video

Države koje su punopravne članice CERN-a su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija. Status pridruženih članova imaju Brazil, Hrvatska, Indija, Litvanija, Pakistan, Turska, Ukrajina, dok su u prepristupnoj fazi za pridruženo članstvo Kipar i Slovenija.

Srbija je od 2019. godine punopravni član CERN-a i time je postala jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je članica, dok Slovenija i Hrvatska još nisu dobile status punopravnih članova. 

Vučić u Ženevi na obeležavanju 70. godišnjice postojanja CERN-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučic prisustvuje prezentaciji generalnog direktora CERN-a Fabiole Đanoti o laboratoriji i njenoj budućnosti, koja se održava u centru "Globe of Science and Innovation" u Ženevi.

Po dolasku na prezentaciju, predsednika Vučića dočekali su dr Fabiola Đanoti, generalni direktor CERN-a i prof Eliezer Rabinovici, predsedavajući Savetu CERN-a.

Predsednik Vučić se upisao i u elektronsku Knjigu gostiju.

Vučić će potom prisustvovati ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

Pozdravni govor na ceremoniji održaće generalni direktor CERN-a, a prisutnima će se obratiti i predsednik Vučić.

Među govornicima su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednica Vlade Letonije Evika Silina, predsednik Slovačke Peter Pelegrini, predsednica Švajcarske konfederacije Viola Amherd, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Italije Serđo Matarela, princeza Astrid od Belgije i predsedavajuci Savetu CERN-a Eliezer Rabinovic.

Zahvalan ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas u Ženevi učestvuje na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, zahvalio je predstavnicima te organizacije na dočeku.

"Zahvalan ljubaznim domaćinima na srdačnom dočeku, sa velikim nestrpljenjem očekujem prezentaciju generalne direktorke CERN-a Fabiole Đanoti, koja će nam govoriti o budućnosti najveće naučne laboratorije na svetu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Vučić je uz objavu priložio video snimak na kome se upisuje na elektronsku tablu. 

Vučić obišao Veliki hadronski sudarač koji razvija CERN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Veliki hadronski sudarač, ogromni akcelerator čestica, koji se nalazi na dubini od 87 metara ispod zemlje, u mestu Sesi, blizu francusko - švajcarske granice.

Vučića su dočekali saradnik na projektu Kompaktni mionski solenoid (CMS) Predrag Milenović, portparol, saradnik na CMS projektu Gotije Hamel de Montšanalo i saradnik CERN-a i saradnik na CMS projektu Vukašin Milošević.

Zajedno sa predsednikom Vučićem u obilasku bili su ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i srpska delegacija.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine i on ima 23 država članica, dok sa 38 država ima ugovore o saradnji.

CERN je najpoznatiji upravo po svom ogromnom podzemnom akceleratoru čestica, poznatom kao Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider, LHC) koji radi od 10. septembra 2008. Smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 50 do 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.

U CERN-u se sada razvija akcelerator druge generacije, pod nazivom "HL-LHC" sa visokom luminoznošću, a nadogradnja će omogućiti povećanje broja sudara protona za najmanje pet puta.

Kasnije, u Ženevi Vučić će učestvovati na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.