1. oktobar 2024 12:42

Danas sastanak sa sindikatima prosvete, Vlada Srbije ostaje pri predlogu rasta plata od 12%

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danas sastanak sa sindikatima prosvete, Vlada Srbije ostaje pri predlogu rasta plata od 12%

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Premijer Miloš Vučević izjavio je povodom današnjeg sastanak sa predstanicima sindikata prosvete da ostaje predlog Vlade Srbije, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i čuvanjem fiskalne stabilnosti države, da naredno povećanje plata prosvetnim radnicima iznosi 12 odsto.

Vučević je odgovarajući na pitanja novinara, na obeležavanju 33. godišnjice postojanja "Srbijašuma", rekao da će to povećanje dobiti i učiteljice, nastavnici i profesori, vaspitači šestog i sedmog stepena i negovateljice u predškolskim ustanovama, kao i da je vlada vrlo blizu njihovog zahteva, a to je da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Srbiji.

"To je za 50 odsto veće povećanje nego za sve ostale u javnom sektoru. Ako znamo da je naša procena rasta BDP-a između 3,8 i četiri odsto u 2024. godini, rekao bih da je ovo jedna korektna i konstruktivna ponuda Vlade Srbije, predlog za povećanje plate za prosvetne radnike. Znači, mi ćemo da rastemo četiri odsto, a predlog je da plate prosvetnim radnicima rastu 12 odsto", naveo je Vučević.

Na pitanje novinara šta će biti na tom sastanku, Vučević je rekao da ne može sve unapred da kaže šta će predočiti sindikatima, ali da ostaje raniji predlog vlade za povećanje od 12 odsto.

Posebno će biti inkriminisano delo napada na prosvetne i zdravstvene radnike

Premijer Miloš Vučević najavio je danas da će do kraja godine biti izmenjen Krivični zakonik kako bi prosvetni i zdravstveni radnici bili zaštićeniji i posebno tretirani, jer će posebno biti inkriminisano delo napada na njih.

Do kraja godine će biti usvojene izmene Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije, rekao je Vučević. On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će prosvetni radnici dobiti ono što su tražili, posle učestalih napada na njih u školama i van škola odnosno status sličan advokatima.

"Uređen je predlog izmene krivičnog zakonika. On je poslat u EU, na Venecijansku komisiju radi usaglašavanja pošto smo zemlja kandidat za članstvo u EU. I to zahteva dodatno vreme. Da će prosvetni radnici i radnici u zdravstvu biti posebno tretirani odnosno posebno će biti inkriminisani napadi, odnosno dela napada na njih. Neće dobiti status ovlašćenih službenih lica. To je komplikovana procedura, ko može da bude ovlašćeno službeno lice. I oni su se s tim složili i sindikati prosvetnih radnika jer bismo samo njima otežali kada bi ušli u to definisanje da treba da budu određeni kao službena lica. Ali će biti posebno inkriminisano delo napada na prosvetne i zdravstvene radnike", naveo je Vučević.

Istakao je da bi, ipak, bilo dobro da svako od nas lepo vaspitava svoju decu i da sami se ne ponašamo nedolično i ne vršimo nasilje nad istim tim učiteljima, nastavnicima i profesorima i vaspitačicama.

Vlada pozdravlja odluku Skupštine da stavi na dnevni red tačku o litijumu

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da Vlada Srbije pozdravlja odluku predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić da stavi na dnevni red sednice koja će se održati sledeće nedelje tačku o litijumu koju su predložili opozicioni poslanici.

"Vlada je spremna da se odazove pozivu, ako Skupština bude smatrala da treba ministri da učestvuju u radu. Mi smo se formalno izjasnili negativno o tom predlogu, jer mislimo da bi to bilo pogubno za Srbiju, ali mislimo da je dobro da se razgovara", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše odluku Brnabić da predog opozicije stavi na dnevni red sledeće sednice.

Vučević je, nakon što je prisustvovao obeležavanju 33 godine postojanja i rada Javnog preduzeća "Srbijašume", odgovarajući na pitanje dodao da Vlada nije imala problem da se o temi litijuma raspravlja.

"Da ne bude zabune, šest dana smo raspravljali o dve tačke - o rebalansu budžeta i finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Da li je to za šest dana ili nije? Da ne raspravljate, rekli bi da nismo omogućili da se razgovara, a kad razgovaramo, kažu da se krade vreme. Ako je Vlada prisutna na raspravi o zakonima koje je sama predložila, to bi trebalo da bude pozitivno ocenjeno, a ako nismo tu, kažu da bežimo od razgovora", rekao je premijer.

Najmanje dve godina do rudnika Rio Tinta, treba da čujemo struku

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ima najmanje dve godine do eventualnog otvaranja rudnika Rio Tinta u Srbiji i naglasio da je potrebno čuti struku da bi kao država i društvo doneli konačnu odluku o tom projektu.

''Niko ne može i da hoće, i da postoji konsenzus u društvu i da svi u državi podržavaju taj projekat, da reši to u periodu koji je kraći od dve godine'', rekao je Vučevič novinarima na obeležavanju godišnjice javnog preduzeća ''Srbijašume''.

Na konstataciju novinara da je vlada Ane Brnabić stavila tačku na Rio Tinto i da je potom vlada ponovo ''vratila u život'' i pitanje da li to znači da je država odgovorna za očigledne tenzije u društvu, on je rekao da postoji novi pravni i politički momentum, a to je odluka Ustavnog suda kojom je, kako kaže, vraćen na snagu Prostorni plan posebne namene.

On je dodao i da je zaključak Sekretarijata za zakonodavstvo, Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i nadležnog ministarstva da je vlada nakon te odluke morala da vrati Prostorni plan posebne namene.

Ne znam zašto pevaju protiv Srbije, kad slave Pirovu pobedu

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da ne zna zbog čega bivši crnogorski predsednik i bivši lider DPS Milo Đukanović i njegove stranačke kolege moraju da pevaju "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije" u trenutku dok, kako kaže, slave Pirovu pobedu na lokalnim izborima u Podgorici.

"Nije prvi put da pevaju tu pesmu. Ne mislim da je iko jači od Srbije. Ne znam zašto kad slave pobedu, neki bi rekli Pirovu pobedu, moraju da pevaju protiv Srbije, ali ako im je to potreba ili opsesija, njihova stvar govori mnogo više o njima nego o nama", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara, nakon što je prisustvovao obeležavanju 33 godine postojanja i rada Javnog preduzeća "Srbijašume".

On je, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Đukanović pevao tu pesmu, dodao da Srbija nikad ne vređa Crnu Goru i ne peva ništa protiv Crne Gore, koju doživljamo kao prijateljsku i kako kaže, bratsku državu.

"Želimo im sve najbolje. Neki od njih očigledno nama ne žele najbolje, to govori o njima. A zamislite da mi slavimo sa 28 ili 29 odsto dobijenih glasova. Ako su zadovoljni, ja im čestitam. Mi sa 45 odsto imamo oštru raspravu unutar stranke i koalicije, da li je to dobar rezultat. A nekada i sa 50 odsto nismo zadovoljni. Oni sa 28, 29 odsto pevaju. Pevajte, čestitamo vam na tome", prokomentarisao je Vučević izborne rezultate u Podgorici.