2. oktobar 2024 14:31

Mojsilović: Bezbednosna situacija na AP KiM nestabilna i osetljiva zbog poteza Prištine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović sastao se danas sa komandantom Kfora Ozkanom Ulutašom i ukazao da je bezbednosna situacija na teritoriji AP KiM nestabilna i osetljiva zbog jednostranih i provokativnih poteza privremenih institucija u Prištini, koji imaju za cilj promenu etničke strukture na severu pokrajine.

Mojsilović i Ulutaš su na proštajnom sastanku razgovarali o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na teritoriji KiM i dometima saradnje Vojske Srbije i Kfora za vreme mandata generala Ulutaša na čelu međunarodnih snaga bezbednosti na AP KiM, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mojsilović je Ulutašu izrazio zahvalnost na saradnji i profesionalnom angažovanju na dužnosti komandanta Kfora i poželeo mu je uspeh na novim dužnostima.

Intext service Video

Service Photo Gallery

Ulutaš sledeće nedelje završava jednogodišnje angažovanje na dužnosti komandanta Kfora, a njega će naslediti italijanski general-major Enriko Barduani, koji će dužnosti prvog čoveka međunarodnih snaga bezbednosti na Kosovu i Metohiji preuzeti 11. oktobra.

General Mojsilović primio komandanta Kfora Ulutaša u oproštajnu posetu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas u oproštajnu posetu odlazećeg komandanta Kfora Ozkana Ulutaša, koji seldeće nedelje odlazi sa te funkcije nakon godinu dana.

''Tokom susreta je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije i dometima saradnje Vojske Srbije i Kfora za vreme mandata generala Ulutaša na čelu međunarodnih snaga bezbednosti u našoj južnoj pokrajini'', saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Povodom bezbednosne situacije na AP Kosovu i Metohiji, Mojsilović je istakao da je ona i dalje nestabilna i osetljiva, čemu, kako je naveo, dominantno doprinose jednostrani i provokativni potezi privremenih institucija samouprave u Prištini, koji u konačnom imaju za cilj promenu etničke strukture na severu južne srpske pokrajine. '

'General Mojsilović je generalu Ulutašu, uz zahvalnost na korektnoj i profesionalnoj saradnji i profesionalnom angažovanju na dužnosti komandanta Kfora, poželeo uspeh na novim dužnostima'', navodi se u saopštenju.

Novi komandant Kfora će biti italijanski general-major Enriko Barduani, koji će dužnosti prvog čoveka međunarodnih snaga bezbednosti na AP Kosovu i Metohiji preuzeti 11. oktobra ove godine.