4. oktobar 2024 09:58

Marko Đurić: Srbija pokazala da je okrenuta budućnosti, vodi politiku pružene ruke

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MSP

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija nastupima svoje delegacije i predsednika Aleksandra Vučića na međunarodnim forumima i u UN pokazala da je jedna od retkih zemalja koja ima aktivan dijalog i sa zemljama zapada i sa zemljama istoka.

"Naravno, znamo gde pripadamo, Srbija je na evropskom kursu", rekao je Đurić za RTS. On je naveo da posle sastanaka u Njujorku i Vašingtonu, ali i Briselu, veruje da sagovornici sa kojima su razgovarali bolje razumeju situaciju na KiM i položaj srpskog naroda. "Muka našeg naroda na KiM je ogromna", istakao je Đurić i dodao da svaki sastanak koristi da sagovornicima približi ono kroz šta naš narod prolazi.

"Diplomatsku borbu smo odneli i na adrese koje su tradicionalno podržavale Prištinu. I u Vašingtonu i u Briselu danas znaju za zahtev Beograda na povratak na pređašnje stanje. To pre svega podrazumeva povratak Srba u policiju na severu KiM, održavanje izbora u opštinama na severu, a ne da ih vode ljudi koji imaju podršku 0,03 odsto građana, kao i da srpske sudije i tužioci dobiju svoje pozicije u sistemu. Nisam optimista po tom pitanju i mislim da će Kurtijev režim uvek tražiti način da zagorča život Srbima", naveo je Đurić.

On je dodao da Kurti nije očekivao snažan i promišljen otpor Srbije i Srba sa KiM.

Đurić: Kosovo i Metohija suštinska tačka neslaganja sa SAD

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da Srbija, kao zemlja koja drži do sebe, mora da unapredi kapacitete za produktivan dijalog sa SAD.

On je za današnju Politiku naveo da je to rekao na panel diskusiji u okviru strateškog dijaloga između SAD i Srbije pod nazivom "Pupinova inicijativa", koji je održan prošle sedmice, i istakao da pri tom ne misli samo na kapacitete Ministarstva spoljnih poslova i Vlade, već i na poslovnu, akademsku, naučnu i kulturnu zajednicu, kao i na našu brojnu dijasporu.

Đurić naglašava da su važan činilac u odnosima sa SAD i tink-tenkovi i neprofitne organizacije, jer je na tom nivou najlakše kandidovati politike i argumentovati pozicije Srbije pre nego što one dođu na sto sagovornika na visokom političkom nivou.

"Pupin inicijativa deluje, baš kao i naš znameniti sunarodnik po kojem je ta organizacija ponela ime, podalje od svetala reflektora, radeći za interes Srbije i srpskog naroda, jer unapređenje odnosa sa SAD jeste nesumnjivo naš urgentni državni i nacionalni interes", rekao je on.