7. oktobar 2024 18:21

Skupština Srbije završila rad, sutra nastavak sednice o litijumu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Skupština Srbija završila je današnji rad, a sednica na kojoj se raspravlja o predlogu za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koju je predložilo 86 opozicionih poslanika biće nastavljena sutra u 10.00 sati.

Ministarka Đedović Handanović na kraju današnjeg rada još jednom je predložila Skupštini da ne prihvati predlog izmena ovog zakona, a pre svega zato što je u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije.

Ona je rekla da Srbija ima ogroman potencijal da doprinese energetskoj tranziciji.

"Naši prirodni resursi pružaju nam osnov za razvoj lanca vrednosti što će biti ključne koristi za našu zemlju uz primenu najviših standarda", poručila je ona na kraju današnjeg rada.

Đedović u Skupštini Srbije: Zabrana iskopavana litijuma značila bi da nam tržište nije otvoreno

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da bi zabrana iskopavanja litijuma, koja se predlaže zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima o kome se danas raspravlja u Skupštini Srbije značila da tržište Srbije nije otvoreno, a nije ni slobodno i da ne postoji sloboda preduzetništva, kao ni tržišne privrede.

Ona je tokom rasprave u Skupštini Srbije rekla da vlada predlaže parlamentu da ovaj predlog ne prihvati iz više razloga.

Intext service Video

"Pre svega, svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih-strateških mineralnih sirovina i podstiče dugoročna održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških i geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina odnosno da ulaže maksimalne napore da se održi stabilnim lanac njihovog snabdevanja. Rude bora i litijuma to svakako jesu", rekla je ona.

Dodala je da su kritične mineralne sirovine neophodne za zelenu energetsku tranziciju, borbu protiv klimatskih promena i očuvanje planete, za razvoj savremenih tehnologija, mobilne telefone, računara, veštačku inteligenciju, solarne panele, vetrogeneratore.

Nadležni odbori: Zakon o litijumu treba odbaciti, štetan i nije pravno usklađen

Predstavnici nadležnih odbora u Skupštini Srbije rekli su danas da predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji su podneli opozicioni poslanici treba odbaciti, jer nije u skladu sa pravnim sistemom kao i da bi bio veoma štetan za Srbiju.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Milica Nikolić rekla je da je predlog zakona sraman i da njegovi predlagači žele da ekonomski osakate Srbiju. "Brutalna laž je da nisu potrebna nikakva ekonomska sredstva da bi se ovaj zakon sprovodio kao što su to napisali. Sve kompanije koje su u prethodnih godina nešto ulagale, sticale neke dozvole, sticale imovinu, posle usvajanja ove zabrane tužile bi Srbiju za naknadu štete, jer su to pravo stekle zakonom", navela je Nikolić.

Ona je dodala da zbog toga taj predlog zakona nije u skladu sa pravnim sistemom. "I zamislite sada koliko bi zbog ove zabrane, koliko bolnica, škola, puteva ne bi moglo da se izgradi, jer bi novac koji bi bio opredeljen za to morao da bude usmeren na odštetu koju bi Srbija zbog njih morala da plati", navela je Nikolić.

Kako je rekla, koliko su neodgovorni i koliko ništa ne znaju, govori i to što oni u predlogu zakona govore o preradi litiuma, a to je uređeno drugim zakonom, Zakonom o planiranju i izgradnji, zato što se time bave industrijska postrojenja.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović ocenila je da je predlog zakona štetan i neprimenjiv i da ga treba odbaciti. "Odbor za privredu, regionalni razvoj i energetiku nije imao nikakvu studiju o tome. Razgovarali smo o predlogu zakona koji je posledica stava određenih ljudi koji su nametnuli svoj stav. Zato je odbor, koji se smatra resornim, glasao protiv njega, i molim sve da glasaju protiv, jer bi napravili ogromnu štetu", rekla je Paunović. 

Poslanici Skupštine Srbije utvrdili dnevni red, jedina tačka izmene Zakona o rudarstvu i litijum

Poslanici Skupštine Srbije odbacili su danas više predloga za dopunu dnevnog reda, tako da će jedina tema današnje sednice biti predlog izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Inicijativu za taj predlog zakona podnelo je 86 poslanika opozicije. Među odbijenim predlozima za dopunu dnevnog reda je i zahtev predsednika poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomira Lazović da se na dnevnom redu nađe formiranje Komisije koja bi utvrdila šta se dogodilo sa 38.000 potpisa građana Srbije koji su potpisali i 18. maja 2022. predali Skupštini Srbije narodnu inicijativu za donošenje Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Lazovića je tvrdeći da su potpisi koje su građani prikupili "misteriozno nestali iz pisarnice", i da su oni, zbog toga, podneli krivične prijave protiv dvojice prethodnih predsednika parlamenta Ivice Dačića i Vladimira Orlića i da su spremni da podnesu krivičnu prijavu i protiv aktuelne predsednice Ane Brnabić.

Brnabić je na to odgovorila da nema nikakav problem sa tim i da se sigurno neće pozivati na poslanički imunitet kao što su to činili neki koji su, kako je rekla, divljali automobilima po gradovima u Srbiji.

Nestorović: Bez litijuma ništa neće stati, projekat Jadar uništava životnu sredinu

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović danas je obrazlažući predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se traži zabrana iskopavanja i eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, rekla da bez litujuma neće ništa stati, a da je za ljude u Nedeljicama važno da žive u zdravim uslovima.

Ona je na sednici Skupštine Srbije gde obrazlaže predlog koji je podnelo 86 opozicionih poslanika ocenila da bi eksploatacija jadarita veoma negativno uticala na vodu i zemljište i kako tvrdi, "ostavila pustoš", a da bi prostor na kome je projekat planiran, a nalazi se samo 15 km od Loznice, bio degradiran.

Intext service Video

Prema rečima Nestorović, u Srbiji bez litijuma neće biti ni apokalipse, ni nemaštine, a da sa litijumom "nećemo biti okićeni zlatom i parama" kao i da sve nije u parama i osim, kako tvrdi, za neke ljude iz vlasti, dok je za običan svet u Nedeljicama "bitno da žive koliko-toliko zdravo".

Nestorović je kritikovala izjave predstavnika vlasti u vezi sa ovom temom i osvrnula se na odluke Ustavnog suda i istakla da je među njima bilo dosta kontradiktornosti te da je donošenjem raznih odluka u vezi sa projektom Jadar, kako tvrdi, više puta povređen i Ustav Srbije.

Ona je zapitala i kako je došlo do oživljavanja prostornog plana i projekta Jadar. Pozvala se i na skup u SANU i reči akademika Vladimira Stevanovića da se prirodni izvori u Srbiji posmatraju kao izvori profta, a ne posebne brige te da je Srbija po odnosu prema prirodnoj sredini na začelju u Evropi. 

Pavlović: Poslanici opozicije koji nisu bili na početku sednice krivi za kvorum

Predsednik poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda" Branko Pavlović rekao je danas da su poslanici opozicije koji nisu prisutvovali početku sednice o litijumu krivi što nije bilo kvoruma i optužio ih da sarađuju sa vlašću.

On je na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije rekao da je za kvorum potrebno 126 poslanika, a da je, kako tvrdi, 67 ili 69 onih koji su ubacili kartice.

Intext service Video

Pavlović je rekao da je svih šest poslanika njihove stranke prisustvovalo početku sednice i da će do kraja dana dati listing ko nije bio, ocenjujući da je to kao "dokaz neozbiljnosti opozicionih grupacija".

Skupština Srbije nastavila sednicu, vladajuća većina dala kvorum

U Skupštini Srbije nastavljena je sednica utvrđivanjem dnevnog reda, a pošto je konstatovano da u sali parlamenta ima 223 poslanika i da postoji kvorum za rad.

Prethodno je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike vladajuće koalicije da obezbede većinu za kvorum.

Brnabić je na početku sednice u 10.00 sati konstatovala da nema kvoruma i odredila jednočasovnu pauzu, pošto je u sistem kartice ubacilo samo 67 poslanika opozicionih stanaka koji su tražili da se raspravlja o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Počela sednica Skupštine Srbije o izmenama Zakona o rudarstvu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odložila je danas početak sednice parlamenta, na kojoj treba da se razmatra predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, odmah posle intoniranja himne "Bože pravde", zbog nedostatka kvoruma i odredila pauzu od sat vremena.

Brnabić je navela da je 67 poslanika prisutno što nije dovoljno za kvorum, jer je za početak rada potrebno da bude najmanje 84 poslanika.

Prisutni poslanici Srpske napredne stranke i drugih stranaka vladajuće koalicije koji su bili u sali nisu se registrovali za prisustvo na sednici.

Na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja bilo je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, a koji je podnela grupa od 86 poslanika svih opozicionih partija kao i samostalni poslanici.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, ako na početku nema kvoruma sednica se odlaže za sat vremena, a ako ni tada nema dovoljno poslanika sednica se odlaže za sledeći dan.