9. oktobar 2024 15:45

Petar Petković: Pritisci Prištine na srpski narod dostigli su takve razmere da ih je nemoguće izdržati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Petković: Pritisci Prištine na srpski narod dostigli su takve razmere da ih je nemoguće izdržati

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je danas na sastanku sa ambasadorima Argentine Osvaldom Marsikom, Brazila Hoze Maurom Da Foneska Kosta Koutom i Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom da su svakodnevni pritisci Prištine na srpski narod na AP KiM dostigli takve razmere da ih je nemoguće izdržati i da politički akteri u Prištini region vode putem opasne destabilizacije.

Petković je sagovornike upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na AP KiM i naglasio da svakodnevno institucionalno i fizičko nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima, rušenje Briselskog sporazuma i jedanaestogodišnje odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština, očigledno vode u pravcu definitivnog proterivanja srpskog stanovništva iz pokrajine i stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije, što je neskriveni plan premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao da je formiranje Zajednice srpskih opština i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. godine i precizirano 2015. godine nužno zarad garantovanja i ostvarivanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda i njegovog opstanka na AP KiM.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa