10. oktobar 2024 17:21

Završena rasprava o litijumu, glasanje u 17.30 časova

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a glasaće se u 17.30 časova.

Sednica je počela u ponedeljak, a raspravu o izmenama zakona kojima se traži zabrana iskopavanja litijuma iniciralo je 86 opozicionih poslanika.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je zaključujući raspravu rekla da se SANU kao instituitucija nije izjasnila u vezi litijuma, već da su pojedinci izneli svoja mišljenja, bez uvida u studije o uticaju na životnu sredinu.

"Ne postoji dokument SANU, već mišljenje organizacionog odbora skupa, ali to nije stav SANU. Organizacioni odbor su činili (Ratko) Ristić, (Dragana) Đorđević, oni su i citirani u predlogu zakona i znamo koliko je grešaka u njemu", rekla je ona. Sumirajući raspravu i obraćajući se građanima, ona je navela da ova izmena zakona nije u skladu sa Ustavom i načelnima Zakona o rudarstvu, nije u skladu ni sa strateškim, ni sa ekonomskim interesima Srbije, pa je predlog vlade se izmene ne prihvate.

Brnabić: Zabrana iskopavanja litijuma oduzela bi Srbiji stratešku prednost

Rasprava o litijumu u Skupštini Srbije i posle podne protiče u polemikama, a ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane Ana Brnabić ukazala je da bi zabrana iskopavanja litijuma Srbiji oduzela stratešku prednost i unazadila zemlju kako se to u istoriji nikada nije dogodilo.

Ona je istakla i da predlog opozicije zabranjuje eksploataciju litijuma i iz drugih izvora koji se smatraju bezbednim, kao što su to geotermalne vode, dodajući da Srbija možda ima litijuma i u podzemnim vodama.

"Ne postoji ni jedna reč u predlogu zakona koja stoji i nije laž", rekla je Brnabić reagujući na izlaganje poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

On smatra da će što bude veći pritisak da se rudari litijum, protivljenje i "otvorena pobuna naroda biti veći", tvrdeći i da se projekti Zinvald i Vulkan u Nemačkoj zaustavljaju, jer nemaju podršku.

Poslanici postavljali pitanja - od penzija, poljoprivrede do litijuma

Poslanici Skupštine Srbije i danas su kao svakog utorka i četvrtka na početku sednice postavljali pitanja koja su se odnosila na različite teme, od penzija, poljoprivrede do litijuma, dok je poslanik grupe Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane Uglješa Grgur ocenio da je bezbednost predsednika Srbije ugrožena i da opozicija želi da destabilizuje zemlju.

Poslanik PUPS-a Dragan M. Marković pitao je Ministarstvo finansija da li može da se pomogne penzionerima sa primanjima od 25.000 dinara, a poslanik Novog DS S Ljubinko Đurković Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kada će biti donete izmene zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica kojima bi se poboljšao njihov status.

On je pitao i kada planiraju izmene zakona o obrazovanju kojima bi se vratilo dostojanstvo i autoritet nastavnika i njihove uloge u obrazovnom i vaspitno-pedagoškom postupku.

Ministra poljoprivrede Đurković je pitao da li je tačno da su smanjene subvencije sa 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme na 10.000 dinara, kao i šta nudi država nezadovoljnim poljoprivrednicima iz Subotice.

Brnabić u polemici sa Đilasom: Imao je 10 godina vlasti da pokaže ko je

Predsednica Skupštine Srbije i ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane Ana Brnabić izjavila je danas da ljudi najbolje znaju koliko predstavnici opozicije rade u sopstvenom interesu, a koliko ih zanima kako žive prosečni građani Srbije.

Reagujući na izlaganje predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji je optužio vlast za manipulaciju povodom ukidanja projekta Jadar, Brnabić je rekla da je on imao 10 godina vlasti da pokaže ko je.

"I pokazao je, na najbolji mogući način. Za 619 miliona evra koliko je čovek, kaže, sa ponosom je rekao, zaradio, odnosno oteo od građana Srbije za samo 10 godina. To je 2.164.336 prosečnih plata medicinske sestre u njegovo vreme", navela je Brnabić.

Ona je dodala da o interesima Srbije i našem narodu priča čovek koji je, kako je rekla, oteo za 10 godina vlasti od naroda novca koliko bi jednoj medicinskoj sestri trebalo da radi 180 hiljada godina da dođe do te cifre. 

Đedović Handanović: Nemojte da zastrašujete narod pogrešnim informacijama

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, na sednici parlamenta na kojoj se raspravalja o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima na predlog opozicije, da se i danas nastavlja iznošenje neutemeljenih informacija vezanih za projekat Jadar.

Ministarka je, odgovarajući na izlaganje predlagača Danijele Nestorović iz Ekološkog ustanka, istakla da se manipuliše građanima i da se oni obmanjuju u smislu broja stanovnika na koje će rudnik imati uticaja.

Intext service Video

"Nemojte to da radite. Plašite narod, zastrašujete narod i to nastavljate da radite. Ponoviću još jednom. Tačan podatak je da projekat utiče na 52 stalno naseljena domaćinstva, od kojih je 51 Rio Tintu prodalo svoja domaćinstva, odnosno zemlju", rekla je ministarka.

Ona je dodala da su ta domaćinstva već preseljena, znači nema apsolutno reči o hiljadama stanovnika i nemojte i dalje da pričate o tome i da pominjete takve stvari koje nisu tačne i koje su neutemeljene. 

Nastavljena rasrpava o litijumu; Đedović: Ruska Federacija naš značajan partner u energetici

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, posle postavljanja poslaničkih pitanja, a resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović odgovarajući na neka pitanja rekla je da je Ruska Federacija naš značajan partner u energetskom sektoru i da će biti nastavljen aktivan dijalog sa svim ruskim partnerima. Đedović je na pitanje povodom toga što nije bila prisutna na Ruskoj nedelji energetike, rekla da je bio državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ruska federacija je naš značajan partner u energetskom sektoru i nastavićemo da vodimo aktivan dijalog sa svim ruskim partnerima kao što sam to lično činila u prethodnim nedeljama, mesecima i godinama. A takođe na nedavno održanoj konferenciji u SAD o energetici nisam bila jer sam bila sprečena", rekla je ministarka.

Intext service Video

Na sinoć postavljeno pitanje poslanika vezano za koncesiju kod Baljevca ona je rekla da ne postoji važeća koncesija sa Rio Tintom.

Četvrti dan rasprave o litijumu u Skupštini Srbije

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, kao i svakog utorka i četvrtka, kada je sednica u toku, posle čega će preći na raspravu o jedinoj tački dnevnog reda - izmenama o dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Posle tri dana rasprave u plenumu i vlast i opozicija su ostali na istim pozicijama.

Opozicija, koja je predložila izmene zakona, ocenjuje da će eksploataciju litijuma, čiju zabranu traže, naneti ekološku štetu i da neće biti prevelike ekonomske koristi.

Intext service Video

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.