15. oktobar 2024 10:34

Paunović na Generalnoj debati: Srbija se zalaže za kontrolisano korišćenje nauke

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Narodna skupština Republike Srbije

ŽENEVA - Generalna debata 149. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) nastavljena je danas u Ženevi, a na njoj se obratila i potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović koja je istakla da je za Srbiju kontrolisano korišćenje nauke osnov nacionalne razvojne strategije i da je značajno ulagala u razvoj sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IT) koji je zabeležio rast u izvozu sa 375 miliona evra 2012. godine na više od četiri milijarde evra koliko se očekuje ove godine.

Ovogodišnja tema jesenjeg zasedanja je "Korišćenje nauke, tehnologija i inovacija radi mirnije i održive budućnosti".

Intext service Video

Paunović je dodala da se broj ljudi zaposlenih u ovom sektoru udvostručio na skoro 115.000, što ga čini sektorom sa najbržim rastom.

Intext service Video

"Srbija je 2019. godine postala prva zemlja u Jugoistočnij Evropi koja je usvojila Nacionalnu strategiju razvoja veštačke inteligencije, što ukazuje na našu posvećenost tehnološkim inovacijama. Takođe, 2021. godine smo uveli veštačku inteligenciju u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola, obezbeđujući na taj način da buduće generacije dobiju veštine neophodne da vode i oblikuju svet koji pokreće tehnologija. Srbija je 2021. godine bila jedna od samo 11 zemalja na svetu koja je imala veštačku inteligenciju u svojim nastavnim planovima i programima", istakla je Paunović.

Service Photo Gallery

Paunović sa predsednicom Biroa foruma žena Interparlamentarne unije o održavanju sastanka 2025. u Beogradu

U Ženevi je u toku drugi dan Generalne debate 149. skupštine Interparlamentarne unije koja će trajati do 17. oktobra, a tema je "Korišćenje nauke, tehnologije i inovacija radi mirnije i održive budućnosti".

Service Photo Gallery

Tokom zasedanja, 149. skupštine Interparlamentarne unije, potpredsednica parlamenta Srbije Snežana Paunović razgovarala je sa predsednicom Biroa foruma žena IPU Sintijom Lopez o održavanju Konferecije parlamentarki u Meksiku, kao i sastanka Biroa foruma parlamentarki IPU, koji bi trebalo da bude održan u Beogradu, sledeće godine.

Održavanje Biroa foruma parlamentarki van sedišta bi bio svojevrstan iskorak, jer to bi bilo prvi put da se sednica ovog Biroa ne održava u sedištu zasedanja IPU.

Intext service Video

Paunović je istakla važnost aktivnog učešća žena u društvenom, političkom i ekonomskom životu.