19. oktobar 2024 17:06

Kraljica Esvatinija LaZuma i Tamara Vučić posetile Narodni muzej u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kraljica Esvatinija LaZuma i Tamara Vučić posetile Narodni muzej u Beogradu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Kraljica Esvatinija LaZuma i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetile su danas Narodni muzej u Beogradu.

One su u pratnji direktorke Narodnog muzeja Bojane Borić Brešković obišle arheološku postavku, koja uključuje i neke od najstarijih artefakata u Evropi, poput predmeta iz kulture Lepenskog vira.

One su imale priliku da vide i neke od najreprezentativnijih predmeta praistorijskih kultura na prostoru Srbije, poput ženskih figura koje predstavljaju simbole plodnosti.

Arheološka postavka uključuje i predmete pronađene na ovim prostorima, a koji datiraju iz vremena antičke Grčke i antičkog Rima, poput biste cara Konstantina, frizova...

Kraljica Esvatinija LaZuma posetila Konak Kneginje Ljubice u Beogradu

Kraljica Esvatinija LaZuma, koja boravi u poseti Beogradu, obišla je danas Konak Kneginje Ljubice, zajedno sa suprugom predsednika Srbije Tamarom Vučić.

Kraljica Esvatinija je imala priliku da u ovom spomeniku kulture od izuzetnog značaja vidi kako je izgledao gradski život u vreme prve vladavine Kneza Miloša Obrenovića, u doba kada je Kneževina Srbija prelazila sa orijentalnog na srednjoevropski način života.

Za kraljicu je upriličena prezentacija proslave srpske slave Sveti Nikola, porodične slave Obrenovića, sa demonstracijom slavskih običaja - paljenjem sveće, služenje mžita, lomljenjem kolača i postavljanjem posne slavske trpeze.

Kraljica Esvatinija i supruga predsednika Srbije obišle su Konak i njegove salone, a u delegaciji kraljice Esvatinija bile su i princeze ove Kraljevine.Kraljica Esvatinija LaZuma došla je u Beograd sa svojim suprugom kraljem Msvatijem Trećim, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra, a kome je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poseta kralja i kraljice Esvatinija dolazi tri meseca nakon što je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić u julu posetila ovu južnoafričku državu.