20. oktobar 2024 10:49

Ivica Dačić: Bolje rekonstrukcija Vlade Srbije nego novi izbori

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je ideja rekonstrukcije vlade uvek korisna, da ničije mesto nije zagarantovano i da bi članovi vlade trebalo stalno da se dokazuju.

"Normalno je da se sagledavaju prolazna vremena ministara, od strane onih koji su ih predložili i da li su zadovoljni njihovim radom ili ne", rekao je on za Tanjug.

Dodao je da on ne bi pravio velike medijske upite oko toga ko je u pitanju sada, odnosno koji bi ministri mogli da odu iz vlade. Rekao je da od najave rekonstrukcije ne može da bude štete i ocenio da je bolje i da se vlada rekonstruiše nego da se ide na nove izbore.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je ranije će rekonstrukcije Vlade Srbije biti kada za to dođe vreme i da je prirodno da se rad ocenjuje i da se pravi presek stanja za ministre. 

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, protesti nisu narušili red i mir

Bezbednosna situacija u Srbiji je, prema oceni ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačiča, i pored protesta protiv iskopavanja litijuma stabilna, a javni red i mir nisu narušeni.

"Javna okupljanja u Srbiji su slobodna i nije problem da se najavljeni protesti održe, ali krivična dela koja iz toga nastaju ne mogu da budu tolerisana. Naš pristup protestima je da se postupa bez upotrebe sredstava sile i prinude i niko u tim protestima nije uhapšen, a oni koji su privođeni, privođeni su radi davanja izjava", rekao je on za Tanjug.

Dodao je da se mogu istrpeti kraće blokade, ali da se sigurno neće tolerisati duže blokiranje, posebno međunarodnih saobraćajnica. "Policija ne želi da izaziva sukobe, ali ako se neko veže za prugu i hoće tu da ostane deset dana i da saobraćaj ne može da funkciniše, to nije realno da se toleriše", rekao je Dačić.

On je naveo da se ministarstvo na čijem je čelu sada bavi pripremom zakonskih rešenja u pokušaju smanjenja broj saobraćajnih nesreća u zemlji i saniranja njihovih posledica, i naveo da nije lako naći rešenja za to, budući da se ispostavilo da su počinioci često povratnici, dakle oni koji su već uzrokovali nesreće, pa se postavlja pitanje kakav je uopšte efekat pooštravanja mera.

Dačić je rekao da se radi i na izmenama Zakona o oružju.

Pokrenuta procedura za izbor novog direktora policije, uskoro konkurs

Ministar Dačič izjavio je da je pravna procedura za izbor novog direktora policije pokrenuta i da očekuje da će konkurs ubrzo biti raspisan.

"Neophodno je da se donese rešenje o popuni tog mesta. Uslovi za direktora policije su ostali isti i ne menjaju se", rekao je on za Tanjug.

Istakao je da očekuje da će veoma brzo, čim se steknu pravni uslovi, konkurs biti raspisan, a da će odluku o izboru doneti Vlada Srbije.